Exercițiul JUSTICE SWORD 21 / DACIA 21 LIVEX

Publicat în 04-05-2021

Aproximativ 2.000 de militari și a peste 500 de mijloace tehnice și mașini de luptă ale Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” au început, în data de 4 mai deplasarea din unitățile de dispunere la pace ale brigăzii din garnizoanele Focșani, Galați și Brăila către Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă Smârdan, în vederea participării la exercițiul „Justice Sword 21”, care va avea loc în perioada 6 – 23 mai.

„Justice Sword 21” face parte din complexul de exerciții conectate în cadrul „DACIA 21 LIVEX”, desfășurat la nivelul Armatei României, și urmărește îmbunătățirea capacității structurii de a planifica, conduce și desfășura acțiuni de luptă într-un mediu de luptă multinațional și întrunit și armonizarea procedurilor de operare comună cu structurile militare ale altor state membre NATO, pentru realizarea interoperabilității cu acestea. Totodată, pe parcursul exercițiului vor fi exersate sincronizarea manevrei forțelor și mijloacelor, precum și integrarea sprijinului prin foc pentru îndeplinirea sarcinilor specifice, executate cu unități de tancuri, artilerie, infanterie și de aviație.

***

Aproximativ 15.000 de militari români, aliați și parteneri vor participa, în perioada mai-iunie, la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX desfășurate pe teritoriul național, care integrează secvențe de instruire în comun, în context aliat.

DACIA 21 LIVEX confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor aliate și partenere de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării în fața oricărei potențiale amenințări la adresa securității naționale. De asemenea, DACIA 21 LIVEX verifică modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru forțele și echipamentele militare care tranzitează teritoriul național.

Contact: lt.col. Sorin Dumitrache (0744759896; relatii.publice01270@forter.ro)


Secția informare și relații publice/SMAp