105 ani de la Bătălia de la Mărășești. Glorie eternă eroilor neamului!

Data: 06-08-2022

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat sâmbătă, 6 august, la ceremonia militară organizată la Mausoleul Mărășești, din județul Vrancea, cu prilejul împlinirii a 105 ani de la luptele eroice din timpul Primului Război Mondial duse sub deviza „Pe aici nu se trece!”.
Generalul Daniel Petrescu: „6 august 1917 a fost un moment hotărâtor în dinamica confruntărilor de pe frontul românesc în Primul Război Mondial și a devenit o dată de referință în istoria națională și în calendarul militar. Bătălia de la Mărășești, o izbândă eroică a armatei române, este simbol al speranței, al rezilienței și al forței idealului național. La împlinirea a 105 ani de la luptele eroice din prima conflagrație mondială, am adus un omagiu bravilor români care și-au dat viața pentru înfăptuirea idealului de reîntregire națională. Sacrificiul soldaților noștri de la Mărăști, Mărășești, Oituz și din celelalte lupte ale Marelui Război avea să aducă nu doar glorie militară, ci și premisele pe care se va clădi societatea română modernă. Lecția dăruirii de sine și a dragostei de țară pe care ne-o oferă eroii neamului trebuie să ne inspire și să întărească solidaritatea națională. Recunoștință veșnică eroilor patriei!”
***
Batalia de la Mărășești a fost cea mai mare confruntare de pe frontul românesc din timpul Primului Război Mondial, la finalul căreia Armata României a ieșit învingătoare.
Peste 330.000 de militari români şi-au pierdut viaţa în prima conflagraţie mondială, iar aproximativ 76.000 au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populaţiei civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupaţie.
Mausoleul de la Mărăşeşti, inaugurat la 18 septembrie 1938, a fost construit pe locul în care, în vara anului 1917, armata română i-a ţinut piept cu eroism celei germane. În confruntările de la Mărăşeşti au murit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români, în prezent mausoleul adăpostind 5.073 de soldaţi şi ofiţeri în 154 de cripte individuale şi nouă cripte comune.

Comunicate

Evenimente recente

07-06-2023 Programul de Parteneriat Statal dintre Armata României și Garda Națională Alabama, 30 de ani

06-06-2023 Ziua Distinștilor Vizitatori la Saber Guardian 23