Şeful Statului Major al Apărării

General Gheorghiță VLAD


A fost învestit șef al Statului Major al Apărării în 30 noiembrie 2023.

Anterior, a fost locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, iar în perioada 2020-2022 a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție în aceeași instituție.
De-a lungul carierei militare, s-a aflat la comanda mai multor structuri, de la toate nivelurile ierarhice: comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău, comandant al Centrului Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, comandant al Brigăzii 1 Mecanizată Argedava, șef al informațiilor la Componenta Operațională Terestră, șef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forțelor Terestre și comandant al Batalionului 631 Tancuri.

Prima funcție din carieră a fost cea de comandant pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri din București. Este absolvent al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Tancuri (promoția 1991) și al Liceului Militar Dimitrie Cantemir (promoția 1988).

Dintre formele de pregătire urmate pentru evoluția în carieră și specializare, amintim:  Facultatea Interarme, specializare „Forțe Terestre” la Academia de Înalte Studii Militare, programul postuniversitar „Securitate și bună guvernare” la Colegiul Național de Apărare, cursul „Operații de Menținere a Păcii” la Oberammergau, Germania, master în „Relații Internaționale şi Studii de Securitate” la Universitatea Lucian Blaga, master în studii strategice la U.S. Army War College, Carlisle, SUA și curs avansat „Operații Multinaționale Întrunite” la Universitatea Națională de Apărare Carol I.

Este veteran al teatrului de operații din Irak. În 2007, a îndeplinit o misiune în Comandamentul Multinațional al Forței.

Pe parcursul carierei, i-au fost conferite distincții și medalii, printre care se numără: Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler, Ordinul Național Virtutea Militară în grad de Cavaler, Ordinele Naționale Pentru Merit în grad de Cavaler și în grad de Ofițer, Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, Emblema de Merit În Serviciul Armatei României clasa a III-a, Emblema de Merit În Serviciul Păcii clasa a I-a, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării.

Gheorghiță Vlad s-a născut la data de 7 septembrie 1969, în București. El și soția sa, Mihaela, sunt căsătoriți de 30 de ani și au împreună doi copii.

Limbi străine: engleză.

CV English