Şeful Statului Major al Apărării

General Daniel PETRESCU

 

Generalul Daniel Petrescu îndeplinește funcția de șef al Statului Major al Apărării începând cu data de 1 decembrie 2019.
Anterior, a ocupat funcția de locțiitor al șefului Statului Major al Apărării (august-noiembrie 2019), iar în perioada 2017-2019 s-a aflat la comanda Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est.
 
Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în țară, în comandamente NATO și în teatre de operații.
La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie Călugăreni din București (ianuarie 2004-octombrie 2008). De asemenea, a comandat Brigada 2 Infanterie Rovine (august 2016-august 2017), mare unitate care, ulterior, s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.
La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010-2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații.
Experiența sa la nivel strategic include funcții în Statul Major General: șef al Biroului planificare forțe pentru misiuni externe în Direcția planificare strategică (2008-2010) și șef al Secției operații curente din Direcția operații (2010). A îndeplinit funcția de Reprezentant militar al șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat in Norfolk, Virginia, SUA (iunie 2013-iulie 2016).
 
A fost dislocat în operații NATO, ONU și tip coaliție în teatrele de operații în care Armata României a trimis forțe. În cadrul operațiilor NATO de stabilitate a participat la misiunea ISAF din Afganistan unde a îndeplinit funcția de comandant de batalion și comandant al contingentului național (iulie 2006-ianuarie 2007);  a fost comandant de batalion în rezerva strategică a NATO la misiunea KFOR din Kosovo (octombrie 2003) și SFOR din Bosnia-Herțegovina (octombrie 2004); a ocupat funcția de ofițer de legătură în operația ALBA din Albania (mai-iulie 1997). A îndeplinit funcția de comandat al Batalionului 2 Infanterie Călugăreni în operația de tip coaliție ANTICA BABILONIA din Irak (ianuarie-august 2005) și a fost ofițer de legătură al contingentului românesc la Comandamentul Forței ONU în misiunile ONU de menținerea păcii din Angola: MONUA (decembrie 1998-iulie 1999) și UNAVEM III (august 1995-aprilie 1996).
 
A fost șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie, Grăniceri și Chimie Nicolae Bălcescu de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare Carol I (promoția 2003) și absolvent „cu distincție” al Colegiului Național de Război al Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate națională” (2010-2011). Educația sa militară mai include un doctorat în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare Carol I (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra. A participat la cursuri de scurtă durată organizate de instituții europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate și Apărare din Bruxelles, Belgia (Cursul de planificare strategică a misiunilor și operațiilor Uniunii Europene) și Führungsakademie der Bundeswehr din Hamburg, Germania (Cursul pentru ofițeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distincții și medalii, cele mai importante fiind Ordinul Național „Steaua României” în grad de „Cavaler”, cu însemn pentru militari, Ordinul Național „Serviciul Credincios”, conferit în grad de „Cavaler”, „Ofițer” și „Comandor”, Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de „Cavaler”, cu însemn pentru militari și Ordinul Virtutea Militară în grad de „Comandor”, cu însemn de război. În plan international, i-au fost conferite Ordinul Național de Merit în grad de Comandor al Republicii Franceze, Medalia Bundeswehr Gold Cross of Honor, Ordinul pentru Merit al Republicii Polone în grad de Comandor, Medalia „NATO non-article 5”, Medalia ONU „În Serviciul Păcii”, Medalia „US Army Commendation”, „Medalha da Cruz de Sao Jorge – Primeira Classe” a Republicii Portugheze și Medalia „Consolidarea Frăției de Arme” a Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Daniel Petrescu s-a născut la 26 ianuarie 1971, în localitatea Pitești, județul Argeș. Este căsătorit și are doi copii.

English CV