Locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării


   General-maior Gheorghiță VLAD
Locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării  

S-a născut la data de 7 septembrie 1969, în Bucureşti.
A absolvit Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” în anul 1988, Şcoala Militară de ofiţeri activi de Tancuri din Piteşti în anul 1991 şi îşi începe cariera în funcţia de comandant de pluton tancuri la Regimentul 22 Tancuri în Bucureşti.
După absolvirea cursurilor de carieră (cursul de comandanţi companie, respectiv cursul de stat major) este numit în funcţia de şef al operaţiilor.
Urmează cursurile Facultăţii Interarme a Academiei de Înalte Studii Militare (absolvite în anul 2002) şi este numit ofiţer de stat major în G3 Operaţii la Corpul 1 Armată Teritorial.
Între anii 2005-2014 ocupă diferite funcţii cum ar fi: comandant al Batalionului 631 Tancuri, şef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forţelor Terestre, şef al informaţiilor la Componenta Operaţională Terestră şi comandant al Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”.
În august 2016 preia comanda Centrului Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu, iar din august 2017 este numit la comanda Diviziei 2 Infanterie „Getica” Buzău.
Începând cu luna februarie a anului 2020, îndeplinește funcția de locțiitor pentru operații și instrucție al Șefului Statului Major al Apărării.
Printre cursurile absolvite se numără: curs de Sisteme de Comunicaţii şi Informatică - Ede, Olanda, curs postuniversitar la Colegiul Naţional de Apărare Bucureşti, curs de Operaţii de Menţinere a Păcii – Oberammergau, Germania, master în Relaţii Internaţionale şi Studii de Securitate, Universitatea „Lucian Blaga” – Sibiu, precum şi master în Studii Strategice, U.S. Army War College - Carlisle, SUA.
În anul 2007 a participat ca ofiţer de stat major în cadrul Comandamentului Multinaţional al Forţei în Irak.
Este decorat cu: Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, Emblema de Merit clasa a III-a „În Serviciul Armatei României”, Emblema de Merit clasa a I-a „În Serviciul Păcii”, Emblema de Onoare a Armatei României, Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării, Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, Emblema de Onoare a Resurselor Umane, Emblema de Onoare a Logisticii.
Este căsătorit şi are doi copii.