145 de ani de la înființarea Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași

Data: 11-01-2022

Locțiitorul pentru Operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, a participat, marți, 11 ianuarie, la seria de manifestări aniversare, prilejuită de marcarea a 145 de ani de la înființarea Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași.
Evenimentul a reunit reprezentanți ai autorităților locale, înalte fețe bisericești ortodoxe și preoți ai Diecezei Romano-Catolice de Iași, reprezentanți ai structurilor centrale și comandanți de mari unități și unități ale Ministerului Apărării Naționale, o delegație din Republica Moldova, comandanții structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională din municipiul Iași, militari activi din toate structurile brigăzii, foști comandanți care au condus de-a lungul timpului unitatea.
„Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” pune borna cu numărul 145, în cronologia unei structuri militare de marcă a Armatei României. Menținând vii tradițiile de luptă ale Regimentului 15 „Dorobanți”, marea unitate ce are comandamentul dispus la pace în frumoasa capitală a Moldovei poartă cu mândrie blazonul celei mai vechi unități de manevră din țară. La 145 de ani de la înființarea Regimentului 15 Dorobanți, în formaţia Brigăzii 15 Mecanizată Podu Înalt s-au păstrat, peste timp, aceeași oameni curajoşi și patrioţi, militari mândri de moştenirea de excepţie a dorobanţilor ieşeni, transmisă din generaţie în generaţie. De-a lungul timpului, militarii din Regimentul 15 şi, ulterior, din Brigada 15 au participat la acţiunile militare din Războiul de Independenţă, din Primul şi Al Doilea Război Mondial. Au fost prezenți în teatrele de operaţii din Afganistan, Angola, Irak. Ultima unitate a Armatei României în Afganistan, care a încheiat misiunea în acest teatru de operații, a aparținut Brigăzii 15 Mecanizate Podu Înalt. E o onorantă coincidență a istoriei foarte recente, care a pus semnificație suplimentară în prezentul marii unități. De ce spun coincidenţă? Regimentul 15 a fost una din primele unităţi care au intrat în Războiul de Independenţă, în 1877, iar anul trecut militarii Brigăzii 15 Mecanizată raportau misiune îndeplinită, la finalul celei mai importante prezențe a Armatei României într-un teatru multinațional de operații. O istorie de 145 de ani care ne onorează şi ne obligă la îndeplinirea misiunilor constituţionale ale Armatei României”, le- a transmis generalul-locotenent Vlad Gheorghiță militarilor ieșeni.
De asemenea, la Cercul Militar din Iași a avut loc expoziția intitulată „De la Regimentul 15 Dorobanți la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt- 145 de ani de luptă și veghe în serviciul Țării”, realizată de prof. dr. Horia Șerbănescu, dr. Emil Boboescu și colonel (rz) dr. Dan Prisacaru din cadrul Muzeului Militar Național ,,Regele Ferdinand I”.
 

Comunicate

145 de ani de la înființarea Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași

Locțiitorul pentru Operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, a participat, marți, 11 ianuarie, la seria de manifestări aniversare, prilejuită de marcarea a 145 de ani de la înființarea Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași.

Evenimente recente

11-04-2024 Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului multinațional „Sea Shield 24"

10-04-2024 Dialog româno-polonez privind situația regională de securitate

10-04-2024 Evenimentul „ROMÂNIA-NATO, 20 de ani”

09-04-2024 Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii

07-04-2024 Ceremonie dedicată Zilei NATO la sediul MApN

05-04-2024 Meciul prieteniei NATO-20

05-04-2024 Conferința internațională „Black Sea Maritime Forum”

03-04-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la aniversarea Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale

02-04-2024 Conferința internațională „NATO - 75 years of collective defence”