15 august - Ziua Marinei Române

Data: 15-08-2022

Mesajul șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, cu prilejul aniversării Marinei Române: 
Sărbătoarea Forțelor Navale Române, în ziua de prăznuire a Sfintei Fecioare Maria, protectoarea călătorilor pe apă, a ajuns la numărul 120. După mai bine de un secol de frumoase tradiții marinărești, data de 15 august se identifică, în mentalul colectiv românesc, cu momentul întâlnirii celor de pe țărm cu cei care brăzdează întinderile de apă ale României și ale lumii și, mai ales, a întâlnirii cu poveștile lor.
Dedicarea cu care marina militară veghează la fruntariile țării fixate pe Dunăre și Marea Neagră merită pe deplin respectul nostru. Aniversarea Forțelor Navale este, așadar, un prilej oferit de calendarul ostășesc în care, mai mult decât oricând de-a lungul unui an, să ne arătăm considerația față de marinarii de astăzi ai instituției apărării naționale. Și, dincolo de fastul cu care aceștia, în fiecare zi de 15 august, defilează pe uscat și pe apă, spre încântarea generațiilor de privitori, marcarea Zilei Forțelor Navale determină și momentul de pioasă aducere aminte față de marinarii de ieri ai Armatei României, aceia care, atunci când a fost nevoie, și-au dat viața pentru îndeplinirea nobilei misiuni de apărare la Dunăre și Marea Neagră.
De la sărbătoarea de anul trecut a Forțelor Navale, istoria s-a grăbit și a adus schimbări majore ale situației de securitate în regiunea Mării Negre. Un conflict major, izbucnit pe continentul european, a modificat semnificativ modalitatea prin care este asigurată securitatea statelor aliate pe flancul estic al NATO. Summit-ul de la Madrid din acest an a definit, prin noul său „Concept Strategic”, regiunea Mării Negre ca fiind un teritoriu de importanță strategică a NATO. Postura aliată de descurajare și apărare pe termen mediu și lung a intrat într-un proces amplu de consolidare accentuată, în cadrul căruia, la Marea Neagră, Forțelor Navale Române le revin un rol deosebit de important. Vreau să subliniez cu tărie că, până la această dată, Forțele Navale și-au îndeplinit cu responsabilitate datoria, țărmul românesc și aliat fiind atent monitorizat și supravegheat.
Gestionarea situației de securitate în bazinul Mării Negre, după data de 24 februarie, a însemnat scăderea numărului de exerciții în context aliat, în raport cu perioada anterioară, dar a consemnat creșterea complexității misiunilor naționale pe Dunăre, în Delta Dunării și pe Marea Neagră. Pentru asigurarea securității navigației în zona maritimă de responsabilitate, Forțele Navale Române au luat măsuri de cercetare sistematică, întărind supravegherea spațiului maritim și executând intervenții rapide, cu structuri specializate, precum și cu structuri din cadrul celorlalte categorii de forțe și comandamente de sprijin. Au fost dispuse măsuri suplimentare de întărire a vigilenței și de supraveghere pentru asigurarea securității granițelor maritime, în zona mării teritoriale, precum și pentru a asigura siguranța desfășurării activităților economice în zona platformelor petroliere și a infrastructurii critice din Zona Contiguă și Zona Economică Exclusivă a țării noastre în Marea Neagră, acoperind o zonă de 30000 km². Totodată, pentru executarea navigației în condiții de siguranță, marina militară a crescut viteza de reacție pentru combaterea pericolului minelor în Marea Neagră.
Efortul Forțelor Navale Române de a întări punțile de legătură între reprezentanții forțelor navale din țările UE și NATO a contribuit, de asemenea, la consolidarea unei viziuni navale europene unitare și la dezvoltarea interoperabilității dintre forțele navale de pe bătrânul continent.
Momentul aniversar de astăzi îmi oferă oportunitatea de a transmite mulțumiri întregului personal al Marinei Militare pentru modul în care a înțeles să-și facă datoria, chiar dacă acest lucru a presupus creșterea numărului de sarcini și a complexității misiunilor.
Dragi camarazi din Forțele Navale Române, aveți o profesie de mare responsabilitate. Continuați să vă instruiți pentru a face față oricărei încercări ce ar putea să apară pe întregul dumneavoastră spectru de operații. Rămâneți în acest vânt din pupa pe traiectoria angajamentului profesional. Consemnați, prin fapte, noi capitole în frumoasa poveste marinărească din mentalul colectiv al românilor.
Fie ca acest moment de sărbătoare să vă aducă în suflete satisfacţia de a fi apreciaţi cu dreaptă măsură de toţi cei care se bucură de sentimentul securităţii depline dinspre mare şi fluviu! Vă doresc tuturor sănătate, împliniri personale și profesionale! Fie ca efortul dumneavoastră în nobila misiune de apărare a fruntariilor de ape ale ţării să fie încununat de succes!
Bun cart înainte şi La mulţi ani!


 

Comunicate