Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 23
Data: 10-05-2017


A XI-a Conferinţă a şefilor statelor majore din Balcani


Generalul Nicolae Ciucă, şeful Statului Major General, va participa miercuri, 10 mai, alături de omologii din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, FYROM, Grecia, Muntenegru, Serbia şi Turcia, la cea de-a XI-a Conferinţă a şefilor statelor majore generale ale apărării din ţările din Balcani, ce va avea loc la Atena, în Grecia.
Conferinţa se desfăşoară anual şi are drept scop dinamizarea şi armonizarea cooperării militare regionale prin consolidarea securităţii şi asigurarea unui climat de stabilitate în zona balcanică, precum şi identificarea unui mecanism integrat de gestionare a crizelor şi creşterea interoperabilităţii forţelor armate din regiune, în vederea participării în comun la exerciţii sau misiuni, ca un instrument complementar altor iniţiative regionale.
La ediţia de anul acesta participă, cu statut de invitat special, secretarul general al OSCE, ambasadorul Lamberto Zanner, care va susţine o alocuţiune cu tema „Geopolitical Stability in South East Europe – Energy Roads”, un subiect de interes comun în regiune. De asemenea, mai sunt invitaţi preşedinţii comitetelor militare ale NATO şi UE şi şefii apărării din Croaţia şi Slovenia.
În marja conferinţei, şeful Statului Major General va participa la o întrevedere bilaterală cu omologul din Bulgaria, având ca scop discutarea unor aspecte legate de cooperarea militară sub egida NATO, din perspectiva rezoluțiilor Summit-ului de la Varşovia.


Statul Major General