Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 68
Data: 02-09-2021


Acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa” al UNAp domnului dr. Harlan Ullman


Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a conferit, joi, 2 septembrie, titlul de „Doctor Honoris Causa” dr. Harlan Ullman, consilier principal al think-tank-ului american Atlantic Council, în semn de apreciere pentru contribuția științifică și sprijinul constant acordat României și comunității strategice internaționale în domeniul securității și apărării.

Titlul onorific a fost acordat în cadrul ședinței solemne a Senatului Universității Naționale de Apărare „Carol I”, desfășurată în Aula instituției de învățământ, în prezența șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu. „Fondul teoretic, realizat de Harlan Ullman, a devenit literatură de specialitate în domeniul culturii de securitate la nivel global, platformele sale doctrinare fiind utilizate de decidenții politico-militari din Statele Unite și NATO. Totodată, prin difuziunea în România a conceptelor sale, scrierile sale contribuie la creșterea culturii de securitate în plan național”, a afirmat generalul-locotenent Daniel Petrescu în alocuțiunea susținută la finalul festivității.

                                                                                                                    * * *

Dr. Harlan K. Ullman este un inovator recunoscut pe plan internațional în domeniul strategiei. Absolvent al US Naval Academy, veteran al războiului din Vietnam, Dr. Ullman activează în prezent în cadrul Atlantic Council și este, de asemenea, președinte al unor grupuri private de consultanță în afaceri și administrație. Este principalul autor al doctrinei „șoc și groază” (shock and awe) sau „dominația rapidă” (rapid dominance), prin care se urmărește paralizarea voinței de a lupta a adversarului utilizând forțe copleșitoare, etalate spectaculos. Totodată, este inițiator și promotor al abordării bazate pe rațiune a strategiei (Brains Based Approach). Dr. Harlan Ullman este autorul mai multor cărți, printre care „Shock and Awe: Achieving Rapid Dominance”, „Finishing Business: Ten Steps to Defeat Global Terror”, „Anatomy of Failure: Why America Loses Every War It Starts”.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale