Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 21
Data: 15-02-2023


Aeronave ale Forțelor Aeriene Române, în sprijinul populației afectate de cutremurele din Turcia și Siria


O nouă misiune de zbor umanitar, cu trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, este organizată miercuri, 15 februarie, în sprijinul populației afectate de cutremurele din Turcia și Siria.

Astfel, o aeronavă C-130 Hercules, care va ateriza la Beirut (Liban), și două aeronave C-27J Spartan, care vor ateriza la Gaziantep (Turcia), transportă aproximativ 22 de tone de bunuri materiale donate de statul român.

Transportul ajutoarelor pentru populația sinistrată se face la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, în baza Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr.5 din 9 februarie.

Cele două aeronave de transport C-27J Spartan au decolat din Baza 90 Transport Aerian în jurul orei 9.00, iar aeronava C-130 Hercules va pleca spre Beirut în cursul acestei zilei.

***

Primele misiuni efectuate în sprijinul populației afectate de cutremure au avut loc în data de 6 februarie. Au urmat noi transporturi aeriene către Turcia în data de 8 februarie, când au fost trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române și un avion C-17 Globemaster III, din cadrul Unității Multinaționale de Transport Strategic care operează din Baza Aeriană Papa din Ungaria au transportat o echipă de salvare RO-USAR, personal medical, materiale și echipamente de căutare-salvare, precum și bunuri materiale de strictă necesitate. În 14 februarie, două aeronave de transport C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, au executat o misiune de transport aerian în sprijinul populaţiei siriene. Totodată, mai mulți cetățeni români au fost repatriați cu ajutorul aeronavelor militare.

***

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență.

Forțele Aeriene Române au mai executat astfel de misiuni umanitare și în anul 2011, când un alt cutremur major s-a produs în Turcia, precum și în anul 2019, în Albania.