Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR.
Data: 24-02-2022


Armata României a activat capabilitățile pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor


Estimările care anunțau iminența unei invazii a forțelor Federației Ruse în Ucraina s-au confirmat. Escaladarea recentă a conflictului ruso-ucrainean a adus cele două state în faza luptei armate. Această agresiune împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de drept internațional.

Comportamentul agresiv al Federației Ruse a deteriorat fundamental situația regională de securitate. În acest context, determinarea statelor membre NATO pentru apărarea colectivă se manifestă, în prezent, la un nivel nemaiîntâlnit în istoria de peste șapte decenii a Alianței.

Probabilitatea ca România să fie ținta unor acțiuni ofensive convenționale ale Federației Ruse este minimă.

Ca membri NATO, suntem beneficiari ai celor mai puternice garanții de securitate pe care le-am avut vreodată.

La nivelul Armatei României am fost și suntem permanent implicați în procesul de consolidare a capacității defensive naționale, precum și a posturii aliate pe flancul estic de descurajare a oricăror agresiuni, în complementaritate operațională cu NATO și partenerii strategici.

Armata României a activat capabilitățile necesare pentru monitorizarea evoluției de securitate și coordonarea forțelor și mijloacelor, precum și pentru sprijinul autorităților publice, dacă situația o va impune. În strânsă coordonare cu structurile militare aliate, desfășurăm următoarele:

- în plan național: consolidăm continuu capabilitățile și creștem capacitatea de reacție a forțelor proprii;

- în context NATO: încurajăm participarea structurilor multinaționale aliate de tip "grup de luptă" în România, pentru asigurarea unui aliniament defensiv unitar și proporționat pe întregul flanc estic NATO;

- în contextul Parteneriatului Strategic: continuăm demersurile de cooperare și suplimentare a prezenței militare americane pe teritoriul național.

 


Secția informare și relații publice/SMAp