Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 107
Data: 20-09-2016


Centenarul artileriei şi rachetelor antiaeriene


Generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, a participat luni, 19 septembrie, în poligonul de trageri antiaeriene Capu Midia, la activitatea organizată cu prilejul sărbătoririi a o sută de ani de la înființarea armei artilerie și rachete antiaeriene.
La 19 septembrie 1916 în timpul manevrei de la Flămânda executată de către Armata a 3-a Română, s-a înregistrat și prima victorie a artileriei antiaeriene române. Ulterior, această zi memorabilă a marcat istoria Armatei Române și a fost adoptată ca zi a armei Artilerie și Rachete Antiaeriene.
Programul zilei a debutat cu ceremonia de decorare a Drapelului de luptă al Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer din Statul Major al Forţelor Aeriene şi de înmânare a emblemei de onoare a Statului Major General, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene “Andrei Mureşianu”, Regimentului 53 Rachete Antiaeriene “Tropaeum Traiani”, R61 Rachete Antiaeriene “Pelendava”.
În discursul său, Generalul Nicolae Ciucă a subliniat faptul că deciziile și programele de înzestrare actuale vor trebui să acorde atenția cuvenită armei Artilerie și rachete antiaeriene în conformitate cu tot cea ce înseamnă dezvoltările și amenințările în spectrul apărării antiaeriene la nivel regional și global. Totodată și-a exprimat încrederea în capacitatea, puterea și viziunea comandanților și șefilor de stat major care își desfășoară activitatea în arma artilerie și rachete antiaeriene.
Programul activității a cuprins, pe lângă exercițiul tactic cu trageri de luptă, și vizionarea unei expoziţii cu tehnică militară, dezvelirea unei plăci comemorative și lansarea unei emisiuni de timbre dedicate centenarului Artileriei şi Rachetelor Antiaeriene .


Statul Major General