Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 55
Data: 14-06-2022


Ceremonia aniversară a Academiei Forțelor Terestre - 175 de ani


Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a participat marți, 14 iunie, împreună cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, la ceremonia de marcare a 175 de ani de la înființarea Academiei Forțelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu” din Sibiu.

Activitățile au debutat cu decorarea Drapelului de luptă al unității cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Comandor, cu însemn de pace, pentru militari.

Cu același prilej, ministrul a conferit decorații și medalii unor studenți ai academiei pentru rezultatele excelente obținute în procesul de învățământ și la concursurile și competițiile internaționale la care au participat aceștia în ultimii ani.

În discursul său, ministrul Vasile Dîncu a evidențiat importanța celor 175 de ani de învățământ militar nu doar pentru Armata României, ci pentru întregul sistem național de educație. „Cei 175 de ani se regăsesc într-o istorie a excelenței clădită de această școală, nu doar pentru învățământul militar, ci și pentru universitatea românească, în general” a arătat ministrul apărării.

El a apreciat prezența a numeroși rectori și reprezentanți ai unora dintre cele mai prestigioase universități din țară, „ceea ce demonstrează că învățământul militar nu este izolat, ci este o parte foarte respectată a sistemului de învățământ românesc”.

Vasile Dîncu i-a îndemnat pe tinerii studenți să profite de oportunitățile oferite de academie, una dintre cele moderne instituții de învățământ superior din țară dar, în același timp, să lupte pentru păstrarea și ridicarea standardelor de excelență academică și să cultive pe mai departe cultura disciplinei și responsabilității prin care Academia Forțelor Terestre s-a făcut cunoscută.

Ministrul Dîncu a subliniat faptul că România are o armată bine pregătită, interoperabilă, conectată cu celelalte armate din țările membre ale NATO și care se află în plin proces de modernizare, ceea ce impune schimbări fundamentale și în ceea ce privește pregătirea, instruirea și educația personalului.

 „Învățământul militar nu mai poate merge linear spre viitor. Cred că azi, mai mult ca oricând, avem nevoie să încurajăm și să cultivăm creativitatea, inovația și curajul de a schimba lucrurile care trebuie schimbate. Trebuie să construim lumea de mâine alături de tineri și împreună cu tinerii”, a afirmat Vasile Dîncu.

La rândul său, șeful SMAp a subliniat rolul fundamental pe care îl are AFT în formarea de viitori ofițeri nu doar pentru Armata României, cât și pentru alte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Academia Forțelor Terestre este formatoare de viitor. Misiunea academiei se reînnoiește cu fiecare generație care-i trece pragul, fiind esențială pentru prezentul continuu al Armatei României. Aici la Sibiu, s-au găsit pârghiile pentru a întrepătrunde tradiția educațională cu avantajele modernității. Aceste pârghii poartă multe nume. Sunt numele profesorilor, instructorilor militari care, de mai bine de un secol, și-au pus, la Sibiu, vocația formatoare în slujba excelenței Armatei României. Nu în ultimul rând, sunt numele tinerilor care, promoție după promoție, și-au pus carierele în slujba patriei.”. a precizat generalul Daniel Petrescu.

Programul activităților a inclus și dezvelirea, alături de șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a unei plăci aniversare, amplasată pe fațada Aulei „Ștefan cel Mare" a AFT, și o vizită la Tabăra de instruire de vară de la Daia, unde echipa de conducere a academiei a prezentat stadiul lucrărilor de modernizare ale acestei locații.