Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 89
Data: 03-09-2020


Ceremonia de certificare a detașamentului canadian aflat în misiune în România


         Generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, a participat joi, 3 septembrie, la ceremonia de certificare NATO a detașamentului Forțelor Aeriene Regale Canadiene, sosit în România în vederea executării serviciului de Poliție Aeriană Întărită, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

          La manifestare, alături de personal din forțele aeriene canadiene și române, au luat parte reprezenantul Ambasadei Canadei în România, Ian Trites, și comandantul Centrului Operațional Combinat Aerian al NATO de la Torrejón, Spania, generalul-locotenent Fernando De La Cruz Caravaca.

           Generalul-locotenent Petrescu le-a transmis un călduros bun venit în România celor 145 de militari (piloți și personal tehnic) care constituie detașamentul canadian. În alocuțiunea sa, șeful Statului Major al Apărării a precizat că „prezența militară pe flancul sud-estic al NATO este o componentă importantă a poziției consolidate de descurajare și apărare a Alianței Nord-Atlantice. Prezența militară înaintată a NATO este defensivă, proporțională și în conformitate cu angajamentele internaționale. Reprezintă un angajament ferm al aliaților pentru care un atac asupra unuia este un atac asupra tuturor. Misiunea contingentului canadian completează în mod clar eforturile aliaților de a descuraja orice posibilă amenințare”.

            Comandantul detașamentului canadian, locotenent-colonel David McLoad, amintind despre faptul că a participat la rotația din 2014 a Forțelor Aeriane Canadiene în România a precizat: „știu cât de mult beneficiază piloții și întreg detașamentul de oportunitatea de-a lucra cu aliații noștri NATO. COVID-19 nu a atenuat entuziasmul echipei minunate care a venit alături de mine. Știu că profesionalismul și cunoștințele lor vor fi evidente pe parcusul misiunii. Lucrul, alături de aliații noștri NATO, este esențial pentru apărarea colectivă, dar oferă și o oportunitate neprețuită de a învăța unii de la alții. Sunt onorat să mă întorc în calitate de comandant al detașamentului și aștept cu nerăbdare să lucrez și să zbor din nou alături de aliații noștri români.”

***

          Poliția Aeriană este o misiune 24/7/365 de apărare colectivă pe timp de pace care protejează integritatea aeriană a statelor membre NATO. Misiunea nu este un răspuns la vreo amenințare specifică, ci reprezentă o componentă fundamentală și specifică a modului în care NATO asigură securitatea statelor membre. Planificarea misiunii, direcționările și coordonarea sarcinilor sunt ordonate de către cele două Centre Operaționale Aeriene Întrunite din  (Germania) și Torrejón (Spania).

            Detașamentul canadian, format din 145 de militari și șase aeronave CF-188 Hornet, va executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită, sub comandă NATO, pentru următoarele patru luni. Serviciul se va executa alături de militarii din Forțele Aeriene Române, cu aeronave F-16 Fighting Falcon și MiG-21 LanceR, care execută, în mod curent, misiuni de Poliție Aeriană.

             Aceasta este cea de-a cincea prezență a reprezentanților Forțelor Aeriene Regale Canadiene în România: patru rotații la Mihail Kogălniceanu (2017, 2018 și 2019) și o participare la Câmpia Turzii (2014).

        Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Canadiene.