Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 37
Data: 18-04-2023


Ceremonia de predare-primire a comenzii Statului Major al Forțelor Terestre


Ceremonia de predare-primire a comenzii și Drapelului de Luptă ale Statului Major al Forțelor Terestre (SMFT), între generalul-locotenent Iulian Berdilă și generalul-maior Ciprian Marin, a avut loc marți, 18 aprilie, la sediul SMFT, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

În discursul susținut cu acest prilej, ministrul Tîlvăr a afirmat că ceremonia de predare și primire a comenzii la nivelul unei categorii de forțe reprezintă un eveniment important pentru întreaga Armată a României. „Asistăm, astăzi, la un schimb de comandă între doi dintre generalii de elită ai armatei noastre, educați în instituții prestigioase din țară și din străinătate, căliți în numeroase misiuni în teatrele de operații și confirmați ca profesioniști desăvârșiți la comanda unor unități ale armatei dintre cele mai renumite. Vă urez mult succes amândurora, domnilor generali, în noile funcții asumate. Cu siguranță nu vă va fi ușor, pentru că sarcinile care vă stau în față sunt dintre cele mai dificile. Vă asigur că veți avea în mine un partener de încredere și deschis colaborării, gata să vă sprijine în orice situație în care va fi nevoie”, a concluzionat ministrul apărării naționale.

În cuvântul său susținut în cadrul ceremoniei, șeful Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat: „Mandatul generalului-locotenent Iulian Berdilă a fost plin de provocări. Acum trei ani, în plină pandemie de COVID-19, Forțele Terestre erau angajate în sprijinul autorităților publice pentru combaterea efectelor pandemiei. A urmat declanșarea războiului din Ucraina, care a adus o perioadă foarte încărcată pentru trupele terestre, în special în ceea ce privește sprijinul națiunii gazdă și integrarea forțelor aliate în arhitectura de apărare de pe teritoriul național. În același timp, s-a accelerat procesul de consolidare a unităților și marilor unități și au fost începute programe importante de înzestrare. Mulțumesc generalului-locotenent Berdilă pentru întregul efort la comanda Forțelor Terestre și, mai ales, pentru modul în care a coordonat, sincronizat și sprijinit relațiile cu militarii din statele aliate pentru dislocarea în România!

Generalul-maior Ciprian Marin și-a prezentat prioritățile la început de mandat, care se subscriu obiectivelor prioritare ale Statului Major al Apărării. Generalul-maior Marin are o vastă experiență profesională câștigată la comanda mai multor structuri din Forțele Terestre, precum și din Statul Major al Apărării, în teatrele de operații și în misiuni executate în cadru aliat. Am încredere că va contribui la consolidarea capacității defensive a instituției apărării în acest complicat context de securitate. Îi doresc generalului-maior Ciprian Marin mult succes în noua sa funcție!”

Generalul-locotenent Iulian Berdilă, care a fost numit, cu aceeași dată, locțiitor pentru operații și instrucție la Statul Major al Apărării, a menționat, în discursul său că, alături de personalul structurii, a avut o serie de realizări deosebite, oportunități și provocări, și a mulțumit întregului personal pentru sprijinul și implicarea acordate pe timpul cât s-a aflat la conducerea acestei categorii de forțe a Armatei României. „Închei astăzi o misiune de peste trei ani la conducerea Statului Major al Forțelor Terestre, perioadă în care am reușit, în pofida riscurilor și amenințărilor care s-au derulat într-un ritm din ce în ce mai dinamic, dezvoltarea unor proiecte și procese fundamentale de modernizare și transformare, ajungând ca astăzi să prezentăm o imagine întărită a structurilor Forțelor Terestre Române. Vreau să mulțumesc întregului personal pentru oportunitatea de a vă fi lider și să vă asigur că, și în viitor, veți găsi în mine același om, care o să vă aprecieze și o să vă ajute atunci când va fi nevoie. De asemenea, aduc mulțumiri aliaților și partenerilor care au contribuit semnificativ la consolidarea domeniului terestru, la întărirea capabilităților pe care le dezvoltăm în vederea modernizării Forțelor Terestre Române”, a precizat generalul-locotenent Iulian Berdilă.

Generalul-maior Ciprian Marin a subliniat, în mesajul său, faptul că este deosebit de onorat de această nobilă însărcinare și că spațiul terestru este domeniu esențial pe câmpul de luptă, orice operație decisivă necesitând prezența fermă și eficace a Forțelor Terestre. „Trebuie să ne adaptăm structural și acțional, prin adoptarea unei mentalități operaționale. Obiectivele prioritare asupra cărora ne vom concentra atenția sunt consolidarea capacității de luptă, optimizarea sistemului de comandă-control, continuarea programelor de achiziții pentru modernizarea Forțelor Terestre și optimizarea sistemului de formare și dezvoltare profesională. Doresc să transmit camarazilor din Forțele Terestre, alături de care am servit în cea mai mare parte a carierei, că vă cunosc eforturile și vă apreciez munca. Implicarea dumneavoastră se regăsește în performanțele obținute pe timpul desfășurării misiunilor, operațiilor, exercițiilor și a altor activități importante. Vă voi dedica timp și energie și mă bucur că vom continua acest drum împreună”, a concluzionat generalul-maior Ciprian Marin.

* * *

Generalul-maior Ciprian Marin a absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova (1987), Școala militară de ofițeri activi „Ioan Vodă” din Sibiu (1990), Facultatea de Management și Marketing în Afaceri Economice Internaționale din Brăila (1997), licența în domeniul Științe militare cu specializare „Conducere interarme - Trupe de uscat”  la Academia de Înalte Studii Militare din București (2001), Masterul „Managementul proiectelor” la SNSPA București (2011), precum și diferite cursuri de perfecționare în țară și în străinătate.

De-a lungul carierei militare, a îndeplinit funcții de comandă la toate nivelurile ierarhice, dintre care comandant al Batalionului 285 Artilerie „Vlaicu Vodă” (2009-2014), locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” (2014-2017), comandant al Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza (2017-2020), șeful Direcției Operații la Statul Major al Apărării (2020-2022). Anterior preluării conducerii Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Ciprian Marin a îndeplinit funcția de comandant al Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău.

Generalul-maior Ciprian Marin a participat la mai multe misiuni internaționale precum ofițer de legătură la Comandamentul Întrunit Italian de la Roma pentru operația din Irak ANTICA BABILONIA (2003), ofițer de stat major în cadrul Biroului evaluare forțe la Comandamentul Componentei Terestre a NATO din Madrid (2004-2007), locțiitor al Comandantului Combined Team Zabul, Afganistan (2009-2010), șef Secție Dezvoltare la Comandamentul Regional de Sud din Kandahar al Forței Internaționale de Securitate și Asistență - ISAF (2012-2013).


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale