Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 22
Data: 20-04-2017


Ceremonia prilejuită de sosirea în România a detaşamentului rotaţional al SUA și Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Justice Eagle 17


Joi, 20 aprilie, începând cu ora 11.00, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, judeţul Galaţi, se va desfășura ceremonia de Bun venit pentru primul detaşament rotaţional de militari americani care fac parte din Inițiativa SUA de Reasigurare Europeană (ERI), precum și Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului Justice Eagle 17.
La acest eveniment vor participa oficialități ale statului român și reprezentanți ai Ambasadei SUA în România și ai Forţelor Terestre ale Statelor Unite din Europa.
Distinșii vizitatori vor asista la un exercițiu tactic cu trageri de luptă cu muniție reală, executate cu tancuri M1A2 „Abrams” și TR-85 M1 „Bizonul”, vehicule de luptă M2A3 „Bradley” și MLI-84 M „Jderul”, obuziere autopropulsate calibrul 155 mm M109A6 „Paladin” și obuziere calibrul 152 mm, sprijinite de avioane MiG-21 LanceR și elicoptere IAR 330 – Puma. 
La final se va vizita o expoziție de armament și tehnică militară și vor exista oportunități pentru interviuri și declarații de presă. 
Participarea reprezentanților mass-media trebuie confirmată prin e-mail, la adresa presamapn@mapn.ro, până miercuri, 19 aprilie, ora 12:00, prin furnizarea următoarelor date: numele complet (nume de familie şi prenume) şi datele de contact (număr de mobil, adresă de e-mail), denumirea instituţiei reprezentate, numărul paşaportului sau al cărţii de identitate, numărul legitimaţiei de presă, precum și numărul de înmatriculare al autovehiculelor.
Jurnaliştii care doresc să participe la eveniment sunt aşteptaţi joi, 20 aprilie, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, între orele 9.45 şi 10.15. 
Persoană de contact: colonel Florin Jipa, mobil 0722 380 145.
* * *
Dislocarea în România a capabilităților militare americane reprezintă o măsură suplimentară de descurajare a oricărei potenţiale agresiuni în Regiunea Mării Negre şi de răspuns adecvat în cazul unei crize.
Militarii americani fac parte din Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa, ca parte a angajamentului Statelor Unite ale Americii pentru întărirea securității şi cooperării colective în Europa de Est, în cadrul Operaţiunii Atlantic Resolve. 
La exercițiul Justice Eagle 17, care se desfășoară în perioada 10 aprilie - 5 mai, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din Smârdan, participă peste 350 de militari români și americani din Forțele Terestre Române și Forțele Terestre ale Statelor Unite în Europa. Militarii români fac parte din Batalionul 284 Tancuri „Cuza Vodă", Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sfântul Andrei" şi Batalionul 285 Artilerie - structuri din Brigada 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor". Detașamentul de militari americani este asigurat de Batalionul 1 „Vulturii luptători" din Brigada 3 Blindate, Divizia 4 Infanterie.


Statul Major General