Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 39
Data: 29-04-2022


Ceremonie de aniversare a Bazei Militare 99 Deveselu și de decorare a Drapelului de luptă al unității


Ceremonia de aniversare a Bazei Militare 99 Deveselu și de decorare a Drapelului de luptă al unității a avut loc vineri, 29 aprilie, în prezența secretarului de stat pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Simona Cojocaru, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La eveniment a participat și David Muniz, chargé d affaires ad-interim al Statelor Unite ale Americii în România, alături de reprezentanți ai autorităților publice locale și județene.

În discursul susținut cu prilejul împlinirii a 10 ani de la înființarea bazei de Deveselu, secretarul de stat Simona Cojocaru a transmis felicitări comandaților, militarilor și personalului civil care, timp de un deceniu, s-au dedicat construirii unei unități extrem de valoroase, strategică pentru Armata României.

„Baza Militară 99 Deveselu este un exemplu foarte clar al relației solide dintre România și Statele Unite ale Americii. Militarii români și americani au lucrat împreună pentru a pune în practică un proiect unic, ambițios și relevant pentru securitatea europeană și euroatlantică. Decizia României de a participa la proiectul scutului american antirachetă, acum integrat în structurile NATO, a fost un moment crucial al parteneriatului strategic dintre țările noastre și o etapă extrem de importantă a eforturilor aliate de apărare colectivă”, a spus secretarul de stat.

Șeful Apărării a afirmat că sistemul antirachetă de la Deveselu, un proiect simbol pentru România, SUA și NATO, este rezultatul abnegației militarilor români și americani care au construit, menținut și dezvoltat o capabilitate defensivă relevantă de ultimă generație. Sistemul de apărare antirachetă în Europa Aegis Ashore este o reușită istorică și reprezintă un element de referință în seria de realizări majore ale parteneriatului strategic România-SUA. „Evoluția mediului de securitate a confirmat, prin agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei, că amenințarea proliferării și utilizării rachetelor balistice se poate transpune în realitate. Sistemul de apărare antirachetă, care nu constituie o amenințare pentru terți, este o necesitate în arhitectura de securitate aliată”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În cadrul ceremoniei a fost decorat Drapelului de Luptă al Bazei Militare 99 Deveselu cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, distincție conferită printr-un decret semnat joi, 28 aprilie, de Președintele României, Klaus Iohannis, „în semn de apreciere a rezultatelor importante obținute de personalul unității în îndeplinirea misiunilor specifice, pentru contribuția adusă la promovarea imaginii Armatei României”.

 


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale