Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 29
Data: 08-04-2022


Ceremonie de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii, la Mihail Kogălniceanu


Ceremonia dedicată certificării detașamentului Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii sosit în România pentru a executa misiuni de Poliție Aeriană Întărită a avut loc vineri, 8 aprilie, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.

Activitatea s-a desfășurat în prezența ministrului apărării naționale, Vasile Dîncu, a omologului său din Marea Britanie, Ben Wallace, a secretarului de stat în Ministerul italian al apărării, Giorgio Mulé, precum și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a comandantului Centrului de Operații Aeriene Multinaționale Torrejon, generalul-locotenent Fernando de la Cruz Caravaca, și a șefilor Forțelor Aeriene din Italia, Marea Britanie și România.

Ceremonia a inclus și o activitate demonstrativă de executare în comun a unei misiuni de Poliţie Aeriană Întărită, la care au participat aeronave aparţinând Forțelor Aeriene Britanice, Forțelor Aeriene Italiene, Forțelor Aeriene ale Statelor Unite și Forțelor Aeriene Române.

***

Detașamentul britanic, format din aproximativ 150 de militari (piloți și personal tehnic) și aeronave Eurofighter Typhoon va executa, împreună cu militarii Forțelor Aeriene Române, misiuni de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO, în următoarele patru luni.

Aceasta este cea de-a patra rotaţie la Mihail Kogălniceanu a Forțelor Aeriene Regale Britanice, după cele executate în 2017, 2018 și 2021.

Misiunile de poliție aeriană desfășurate în comun contribuie la dezvoltarea capacităţii de reacţie şi descurajare, precum și la consolidarea interoperabilităţii între Forțele Aeriene Române și Forțele Aeriene Regale Britanice.

 


Secția informare și relații publice/SMAp