Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 86
Data: 27-08-2020


Ceremonie de schimbare a comenzii la SEEBRIG


Generalul-maior Gheorghiță Vlad, locțiitor pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării, a participat miercuri, 26 august, la ceremonia de activare a Comandamentului Brigăzii Multinaționale din sud-estul Europei în noul său sediu din Kumanovo, în Republica Macedonia de Nord.

De asemenea , în data de 26 august a avut loc ceremonia de schimbare a comenzii. Generalul de brigadă Tudorică Petrache (România), aflat la comanda SEEBRIG din august 2017, i-a predat ștafeta generalului de brigadă Aristeides Iliopoulos (Grecia). Comandamentul Brigăzii Multinaționale din sud-estul Europei, care a aniversat 21 de ani de la înființare, va funcționa la noul sediu din Kumanovo până în 2026.

                                                                                xxx

            SEEBRIG, structură militară destinată pentru operaţii în sprijinul păcii, este un proiect al Procesului Reuniunilor Miniştrilor Apărării din Sud-Estul Europei, la care participă șase țări: Albania, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, România și Turcia. Conducerea este rotativă, iar România a mai deținut comanda și în perioada 2007 – 2009 prin generalul de brigadă Virgil Bălăceanu. Deschis inițial la Plovdiv, în Bulgaria, sediul SEEBRIG se mută permanent. Între 2003 și 2007, a fost la Constanța.

          Comandamentul SEEBRIG a fost evaluat și certificat de NATO în anul 2004 și a participat la misiunea din Afganistan, în anul 2006, probându-și astfel viabilitatea.


Secția informare și relații publice/SMAp