Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 70
Data: 08-06-2016


Ceremonii dedicate Zilei Eroilor


Ministerul Apărării Naționale organizează joi, 9 iunie, ceremonii militare şi religioase cu prilejul Zilei Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român.

În Capitală vor avea loc depuneri de coroane de flori, de la ora 10.00,  la Cimitirul Israelit Filantropia, iar de la ora 12.00 la Mormântul Ostaşului Necunoscut - Parcul Carol I, laMonumentul Eroilor căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României - Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Națională de Apărare ”Carol I” şi laCimitirul Militar Ghencea.

Manifestări similare vor avea loc și în garnizoanele din țară, cu participarea reprezentanţilor autorităților locale, unităţilor şcolare, cultelor religioase, asociaţiilor de veterani şi ai organizaţiilor neguvernamentale. Ceremonii similare vor avea loc, cu sprijinul reprezentanţele diplomatice ale României, și în onoarea eroilor noştri căzuţi pe teritoriul altor state.
Militarii români dislocaţi în Baza Militară Kandahar îi vor omagia pe eroi la Troiţa din campul românesc prin Apelul Solemn în memoria românilor cazuți la datorie în teatrele de operaţii din Bosnia, Irak şi Afganistan și printr-o slujbă religioasă.
  ***
În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului (a 40-a zi de la Sfintele Sărbători de Paşte). Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.

Conform HG nr.309/2015, în toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12.00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei. Festivităţile de comemorare vor începe după oficierea Sfintei Liturghii a Înălţării Domnului.


Statul Major General