Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 19
Data: 06-04-2017


Comandantul misiunii NATO Resolute Support în vizită la Ministerul Apărării Naționale


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au avut joi, 6 aprilie, la sediul M.Ap.N., întrevederi cu generalul John W. Nicholson, comandantul misiunii NATO Resolute Support din Afganistan (RSM), aflat în vizită oficială în România.
               Discuţiile dintre ministrul apărării naționale și generalul Nicholson s-au concentrat pe teme legate de progresul înregistrat în îndeplinirea obiectivelor misiunii Resolute Support, participarea forţelor armate române la efortul NATO de sprijinire şi formare a forţelor afgane de apărare şi securitate, precum şi evoluţiile recente din mediul internaţional de securitate.
               Ministrul Leş a reiterat angajamentul autorităţilor române faţă de efortul NATO de stabilizare a Afganistanului, în toate cele trei dimensiuni de manifestare a sprijinului Alianţei – participarea la RSM, asigurarea sustenabilităţii forţelor de securitate afgane şi consolidarea şi aprofundarea Parteneriatului Durabil dintre NATO şi Afganistan, prin dialog politic şi cooperare practică.
               Generalul Nicholson a exprimat mulţumiri pentru contribuţia forţelor armate române la angajamentul operaţional al NATO din Afganistan. În context, a prezentat stadiul actual şi perspectivele de evoluţie ale RSM, cu accentuarea nevoii de menţinere a flexibilităţii aliate faţă de continuarea misiunii şi a importanţei eforturilor de sprijinire şi consolidare a forţelor afgane în vederea dezvoltării capabilităţilor necesare în asumarea responsabilităţilor pentru securitatea Afganistanului. 
               Pe timpul discuţiilor cu şeful Statului Major General, au fost detaliate iniţiativele şi propunerile României cu privire la consolidarea prezenţei NATO pe flancul de Sud-Est al Alianţei, stadiul de implementare a acestora și participarea Armatei României la operaţii şi misiuni sub egida NATO, UE şi ONU.
               De asemenea, cei doi generali au analizat situaţia de securitate din Afganistan şi perspectivele misiunii Resolute Support, precum şi contribuţia viitoare a Forţelor Armate ale României la aceasta.
               Vizita comandantului RSM a reprezentat o bună oportunitate pentru partea română de a prezenta comandamentele NATO găzduite de România, precum şi de a informa cu privire la stadiul operaționalizării Brigăzii Multinaţionale, ca parte a angajamentelor NATO asumate de ţara noastră.
               „România are o contribuție substanțială în Afganistan. Apreciez profesionalismul militarilor români și rolul-cheie pe care îl are România în Alianța Nord - Atlantică”, a transmis generalul John W. Nicholson.
                La finalul discuţiilor, şeful Statului Major General a exprimat apreciere pentru sprijinul acordat militarilor români de Forţele Armate ale SUA în Afganistan, în cadrul RSM.


Statul Major General