Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 8
Data: 18-01-2023


Comitetul Militar NATO, în formatul șefilor apărării


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, va participa la prima sesiune din acest an a Comitetului Militar NATO (NATO MC), în formatul șefilor Apărării (MCCS), care va avea loc în zilele de 18 și 19 ianuarie, la Bruxelles.

Reuniunea va fi condusă de amiralul Rob Bauer, președintele NATO MC. Pe timpul sesiunilor de lucru, celor 32 de șefi ai apărării li se vor alătura Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Christopher Cavoli, Comandantul Suprem Aliat pentru Transformare (SACT), generalul Philippe Lavigne, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Agenda discuțiilor va acoperi aspectele de importanță strategică la nivelul Alianței, la momentul actual. Printre temele abordate se numără războiul din Ucraina, provocările de securitate, accelerarea implementării unor documente doctrinare, precum „Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului” (NATO Warfighting Capstone Concept) și „Conceptul de Descurajare și Apărare a zonei Euro-Atlantice” (Concept for the Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area), respectiv dezvoltarea de capabilități.

***

Comitetul Militar NATO, cea mai înaltă autoritate militară în cadrul organizației, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o ţară membră a Alianţei. 


Secția informare și relații publice/SMAp