Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 68
Data: 26-05-2023


Conducerea MApN, la ceremonia de deschidere a „SABER GUARDIAN 23”


Ceremonia de deschidere a exercițiului multinațional „SABER GUARDIAN 23” (SG23) va avea loc luni, 29 mai, începând cu ora 11.00, la Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă „Smârdan”, în prezența ministrului apărării naționale, Angel Tîlvăr, și a șefului Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu.

La exercițiul SG23 vor participa, în perioada 29 mai - 9 iunie, aproximativ 10.000 de militari, dintre care peste 5.000 de militari români, cu peste 1.700 de mijloace tehnice din țara noastră și din 13 națiuni aliate și partenere.

Exercițiul, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan Emanoil Florescu”, reprezintă cea mai amplă și complexă activitate multinațională de instruire din acest an și se va desfășura în poligoane și facilități militare de instruire din România.

Jurnaliștii interesați să participe la ceremonia de deschidere a SG23 sunt rugați să transmită până duminică, 28 mai, ora 12.00, la adresa de e-mail relatii.publice01270@forter.ro, datele de identificare (nume, prenume, seria și numărul actului de identitate, numărul de telefon și instituția media pe care o reprezintă). Aceștia vor fi așteptați luni, 29 mai, între orele 09.45 și 10.15, la sediul poligonului din localitatea Smârdan, județul Galați, accesul urmând a fi realizat în baza actului de identitate și a legitimației de presă.

Persoană de contact: plutonier-major Oana Ieșan, tel. 0765.568180.

*  *  *

„SABER GUARDIAN 23” continuă seria de exerciții începută în anul 2013 și se execută bienal, fiind conceput pentru intensificarea interoperabilității într-o gamă largă de misiuni pentru țările membre ale NATO și țările partenere. Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări terestre în cadru tactic, forțări ale cursurilor de apă, exerciții tactice cu și fără trageri de luptă cu tehnica tuturor categoriilor de forțe, parașutări, precum și activități cu specific medical de evacuare și tratament al răniților.

Principalele secvențe ale exercițiului se vor desfășura în Centrul Național de Instruire pentru Luptă „Getica” din Cincu, județul Brașov, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Smârdan, județul Galați, Centrul Secundar de Instruire pentru Luptă din localitatea Babadag, județul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer din cadrul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General Ion Bungescu” din Capu Midia și Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” din județul Constanța. Totodată, evenimente de instruire din cadrul SG23 se vor derula și în facilitățile de instruire din Slobozia și Bordușani, județul Ialomița, Vărsătura, din județul Brăila și Frecăței, județul Tulcea.

Alături de România, 12 țări aliate participă cu efective și tehnică de luptă pentru instruire la exercițiul multinațional SG23 - Albania, Bulgaria, Franța, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Republica Moldova, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

„SABER GUARDIAN 23” este integrat în complexul de exerciții „DEFENDER 23” și reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care cuprinde etape de planificare și organizare demarate înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent. Exercițiul a fost precedat de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a efectivelor și echipamentelor pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară către zonele de antrenament și va fi urmat de faza defluirii, în a doua decadă a lunii iunie.

„DEFENDER 23” este planificat de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM) și condus de Comandamentul Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

Exercițiul „SABER GUARDIAN 23”  este inclus în programul de exerciții de antrenament comun USAREUR-AF, în vederea creșterii interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțele armate ale statelor aliate și partenere.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale