Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 15
Data: 17-02-2020


Conferința de Securitate de la Munchen


Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a participat, în perioada 14-16 februarie, la cea de-a 56-a ediție a Conferinței de Securitate de la München, cel mai important forum de securitate organizat în Europa.

Conferința de Securitate de la München a reunit 500 de oficiali internaționali de rang înalt, printre care 35 de șefi de stat și de guvern și 100 de miniștri ai Apărării și Afacerilor Externe, precum și importanți lideri politici și militari, oameni de afaceri, reprezentanți ai mediului academic și ai societății civile.

În programul conferinței, a fost organizată și masa rotundă cu tema „The Greater Black Sea Region: Competition for Sea Control or Sea Denial”, având ca inițiatori New Strategy Center și the Center for European Policy Analysis. Generalul-locotenent Petrescu a prezentat evaluarea Statului Major al Apărării privind situația de securitate și propunerile de măsuri pentru  întărirea posturii aliate de descurajare și apărare în regiunea Mării Negre. La dezbateri au participat Secretarul General adjunct al NATO, Mircea Geoană și miniștrii apărării din România și Ucraina.

De asemenea, șeful SMAp a participat, alături de ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, la întâlnirile bilaterale cu ministrul apărării din Regatul Ţărilor de Jos, Ank Bijleveld, președintele Consiliului Atlantic al SUA, Frederick Kempe, subsecretarul general al ONU pentru operaţii de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix și ministrul apărării din Ucraina, Andriy Zahorodniuk.

Un alt moment important a fost întâlnirea cu omologul german, generalul Eberhard Zorn. S-au discutat posibilitățile de acțiune în comun pentru asigurarea unei contribuții substanțiale a forțelor armate germane în cadrul prezenței înaintate întărite/ tailored Forward Presence (tFP), pentru sprijinul inițiativelor naționale și aliate în Regiunea Mării Negre, precum și creșterea acțiunilor de cooperare bilaterală.
***


Evenimentul a găzduit dezbateri despre actualele crize și provocări globale de securitate, despre proiectul european de apărare comună, situația din Oriental Mijlociu, dar și efectele schimbărilor climatice sau impactul tehnologiei asupra mediului de securitate.


 

                                             

 Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp