Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 12
Data: 22-02-2022


Conferința „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”


Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat marți, 22 februarie, la Cercul Militar Național, la conferința „Unmanned Systems Forum. Smart Approach, Fast Development”, organizată de New Strategy Center în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale.

La conferință, aflată la a doua ediție, au participat oficiali și experți civili și militari din România și din alte state membre ale NATO și UE, precum și reprezentanți ai mediului academic și ai unor companii cu o vastă experiență în domeniul sistemelor fără pilot.

Dezbaterile conferinței au pus accent pe evaluarea amplă a provocărilor de securitate din regiunea Mării Negre, dar și a potențialului de dezvoltare și utilizare a sistemelor fără pilot în această zonă, și impactul pe care acestea îl au asupra mediului de securitate.

 „Sistemele fără pilot pot fi considerate parte a răspunsului la noile provocări ale mediului de securitate. În contextul actual, marcat de deteriorarea situaţiei din Ucraina ca urmare a acţiunilor Federaţiei Ruse, statele din regiune se confruntă cu provocări sporite, fiind necesare noi abordări ce implică utilizarea cu maximă eficienţă a tehnologiilor moderne şi exploatarea oportunităţilor economice pentru a putea răspunde în mod adecvat acestor ameninţări militare”, a declarat ministrul apărării naționale în intervenția sa.

Totodată, ministrul Dîncu a făcut referire la importanța programului de înzestrare „Sistem UAS tactic-operativ clasa II” (UAS-TO), care prevede achiziţia unui număr de șapte aeronave fără pilot, în conformitate cu cerinţele operaţionale aprobate pentru dotarea structurilor din compunerea Armatei României.

În cadrul panelului intitulat Why the Black Sea matters? An Assessment of the Security Impact on the Neighboring Regions (De ce este importantă Marea Neagră? O evaluare a impactului de securitate pentru regiunile învecinate), șeful Statului Major al Apărării a afirmat că Marea Neagră trebuie văzută ca parte a întregului flanc estic, cu o prezență echilibrată și unitară a forțelor NATO în statele aliate riverane.

 „O structură unică de comandă-control ar avea capacitatea de a transpune în fapt un plan robust destinat instruirii multinaționale, întrunite, a tuturor forțelor dispuse pe flancul estic aliat. Astfel, exercițiile majore aeriene și maritime pentru regiunile Mării Negre și Mării Baltice ar constitui un mesaj puternic aliat de descurajare și ar crește nivelul de interoperabilitate al forțelor NATO”, a declarat generalul Petrescu.

 


Biroul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale