DACIA 21 LIVEX / DEFENDER EUROPE 21 / STEADFAST DEFENDER 21

Publicat în 11-05-2021
Aproximativ 15.000 de militari, dintre care 10.000 români și 5.000 din 17 națiuni aliate și partenere participă, începând din data de 4 mai până la jumătatea lunii iunie, în 16 poligoane și alte facilități militare din România, în cadrul celei mai complexe activități de instruire de la declanșarea pandemiei COVID-19, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX, condusă de Comandamentul Forțelor Întrunite din Statul Major al Apărării.
DACIA 21 LIVEX reprezintă un vârf al pregătirii profesionale care a cuprins etape de planificare și organizare demarate cu un an înaintea fazelor de execuție operațională derulate în prezent. Exercițiile sunt precedate de etapa de afluire, în cursul lunii mai, a forțelor în zonele de antrenament, urmate de faza defluirii, din luna iunie. Pe parcursul lunii mai sunt planificate deplasări de efective și echipamente pe căile de comunicații rutiere, navale și aeriene din țară.

Seria de exerciții integrează secvențe de pregătire a unor forțe românești, aliate și partenere, în context NATO și al parteneriatului strategic româno-american, pentru executarea unei operații de apărare, în context aliat. Exercițiile din cadrul DACIA 21 LIVEX au ca scop consolidarea posturii de descurajare și apărare naționale și aliate și confirmă capacitatea Armatei României de a-și angaja capabilitățile în operații defensive, precum și disponibilitatea permanentă a structurilor Alianței și a partenerului strategic american de a disloca rapid în țara noastră efective credibile pentru realizarea apărării, la nevoie. De asemenea, pe timpul exercițiilor va fi verificat modul de realizare a sprijinului acordat de țara noastră pentru trupele și echipamentele tehnice de luptă care tranzitează teritoriul național.

Activitățile de instruire planificate cuprind deplasări și exerciții tactice cu și fără trageri de luptă, trageri cu bombe de aviație, parașutări, forțări ale cursurilor de apă, comunicații criptate, coordonare a tranzitului prin puncte aeriene, navale și terestre de trecere a frontierei, precum și activități cu specific medical. Totodată, seria de exerciții DACIA 21 LIVEX asigură cadrul multinațional de probare a capacității de integrare a comenzii la nivel operativ de către Comandamentul Forțelor Întrunite.

Starea de sănătate a trupelor este prioritatea conducerii Armatei României, iar măsurile de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, în interiorul sau în afara sistemului militar, au făcut parte din elementele-cheie avute în vedere pe timpul planificării exercițiilor. Astfel, militarii poartă măști sanitare, păstrează distanța fizică și intră în cicluri rotaționale de executare a misiunilor. Totodată, structurile participante au planificate cursuri de acțiune și locații de carantinare pentru eventualitatea apariției coronavirusului în rândul personalului participant.
 
Statele participante cu efective și tehnică de luptă pentru instruire la seria de exerciții DACIA 21 LIVEX sunt Albania, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Marea Britanie, Moldova, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, SUA, Turcia și Ungaria.

Principalele poligoane de desfășurare a seriei de exerciții DACIA 21 LIVEX vor fi Centrul Național de Instruire Întrunită din localitatea Cincu, județul Brașov, Centrele Secundare de Instruire pentru Luptă din localitățile Smârdan, județul Galați și Babadag, județul Tulcea, Poligonul de tragere sol-aer Capu Midia din județul Constanța, Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic din localitatea Boboc, județul Buzău. Totodată, evenimente de instruire din cadrul DACIA 21 LIVEX se vor derula și în facilități de instruire din Târgu Mureș, Bogata, Brădet, Grohotiș, Gropeni și Frecăței.

Complexul de exerciții DACIA 21 LIVEX armonizează două componente principale de instruire în context multinațional - exercițiul NATO STEADFAST DEFENDER 21, condus de Comandamentul Forțelor Întrunite de la Napoli, care presupune dislocarea din Turcia în România a unei forțe de reacție rapidă a NATO (Very High Readiness Joint  Task Force - VJTF), respectiv exercițiul DEFENDER EUROPE 21, care cuprinde o serie de evenimente majore de instruire, sub conducerea Comandamentului Forțelor Terestre ale SUA în Europa și Africa (USAREUR-AF).

Componenta DEFENDER EUROPE 21, care a avut startul în data de 15 martie, debutează în țara noastră cu exercițiul SWIFT RESPONSE 21 în care sunt planificate asalturi aeriene și certificare structuri prin exerciții tactice cu și fără trageri de luptă. În cadrul componentei STEADFAST DEFENDER 21, care a avut startul în data de 6 mai, în România se va executa exercițiul NOBLE JUMP 21, în concepția căruia NATO alertează VJTF, dispus în Turcia, care începe deplasarea rapidă aeriană, terestră și navală spre țara noastră având misiunea ca, alături de trupele românești, să respingă forțele inamice.

DACIA 21 LIVEX continuă cu seria de exerciții SABER GUARDIAN 21 din componenta DEFENDER EUROPE 21 prin care militarii tuturor categoriilor de forțe se vor instrui, simultan, în majoritatea poligoanelor din România, inclusiv prin misiuni contraofensive cu forțări ale cursurilor de apă. În total, în perioada de desfășurare a DACIA 21 LIVEX se vor efectua 21 evenimente majore de instruire.
Exercitarea capacităților de comandă și control ale comandamentelor multinaționale ale NATO dislocate în țara noastră - respectiv Comandamentul Corpului Multinațional Sud-Est și Comandamentul Multinațional de Divizie Sud-Est - pentru planificarea, organizarea și desfășurarea pe teritoriul național a structurilor Alianței Nord-Atlantice în situații de criză și pe timp de război, dovedește relevanța strategică a acestora în gestionarea situației de securitate din regiunea Mării Negre.
Efortul militarilor români, alături de cel al aliaților din JFCNP și USAREUR-AF, pentru derularea complexului de exerciții conexate DACIA 21 LIVEX subliniază unitatea și coeziunea aliaților pentru securitatea flancului sud-estic al NATO.
 
Armata României, instituție fundamentală a statului român, este gata în orice moment să-şi îndeplinească misiunea de apărare a independenței, suveranității şi unității țării și a statelor aliate, independent sau alături de aliații săi. În actualul context de securitate, consolidarea cooperării Nord-Atlantice este tot mai necesară și justificată. Parteneriatul strategic cu SUA și angajamentul forțelor americane pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre rămân piloni principali ai apărării şi securității României.

* * *
Pe timpul exercițiului SWIFT RESPONSE 21/DEFENDER EUROPE 21, din perioada 1 – 15 mai, Divizia 82 Aeropurtată americană (82nd Airborne Division) execută trei operații aeropurtate multinaționale pentru a demonstra capacitatea strategică de reacție, interoperabilitatea și determinarea de a sprijini Alianța Nord-Atlantică. În acest context, aproximativ 7.000 de parașutiști militari din Divizia 82 Aeropurtată a SUA și Brigada 6 Aeropurtată din Polonia, precum și din alte nouă state, execută operații de tip Joint Forcible Entry în Estonia, Lituania și România. Divizia americană conduce aceste operații prin structuri de comandă înaintate dispuse în România (Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu și Baza Aeriană Boboc).

Punctul de greutate, în România, este reprezentat de Brigada 6 Aeropurtată poloneză, care execută, în data de 10 mai, în facilitățile de instruire din zona Boboc (Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic Aurel Vlaicu), operații Joint Forcible Entry cu trei batalioane multinaționale. Din organica brigăzii face parte și o subunitate românească, generată de Batalionul 495 Parașutiști Căpitan Ștefan Șoverth, iar Batalionul 151 Infanterie Războieni de la Iași asigură forțele inamice. În scenariul exercițiului, trupele proprii, notificate în timp scurt, execută rapid un desant masiv cu trupe aeropurtate, recuceresc un aeroport de la forțele inamice și asigură spații de manevră pentru desfășurarea unor operații subsecvente.
Centrul întrunit de informare publică DACIA 21 LIVEX
 

Secția informare și relații publice/SMAp