Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 24
Data: 13-04-2018


Delegaţia M.Ap.N., în vizită la Bagram


Aflat în vizită în Afganistan, ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, însoţit de şeful Statului Major al Apărării, general Nicolae Ciucă, s-a întâlnit, la Bagram, cu militari din Grupul românesc pentru Operaţii Speciale şi din detaşamentul de Poliţie Militară, care îşi desfăşoară misiunile în această zonă.

Conducerea M.Ap.N. i-a felicitat pe militari pentru modul în care îşi îndeplinesc misiunile şi s-a interesat despre problemele şi provocările cu care aceștia se confruntă. De asemenea, ministrul şi şeful S.M.Ap. i-au asigurat de întregul lor sprijin şi le-au mulţumit că îşi reprezintă ţara la cel mai înalt nivel.

Tot la Bagram, oficialii români au avut convorbiri cu comandantul Comandamentului Componentei NATO pentru Operaţii Speciale din Afganistan (NSOCC-A), generalul-maior James B. Linder, şi cu comandantul Bazei Aeriene de la Bagram, generalul de brigadă Terry Williams.

Referindu-se la situaţia din teatrul de operaţii, ministrul Fifor a făcut cunoscut, la fel ca în timpul întâlnirilor din Kandahar, că, pentru al treilea an consecutiv, România se află în topul ţărilor contributoare la Misiunea Resolute Support, numărul militarilor români fiind suplimentat în 2018 la circa 700.

“Aşa cum au făcut în ultimii 12 ani, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale sunt alături de colegii lor afgani din Forţele Speciale ale Poliţiei şi se străduiesc să îşi îndeplinească cât mai bine misiunile de antrenare şi consiliere ale acestora”, a precizat ministrul apărării naţionale în discuţia cu generalul Linder. În context, ministrul Fifor a apreciat că modul deosebit de eficient în care generalul conduce NSOCC-A reprezintă “cheia dezvoltării viitoare a Forţelor de Apărare şi Securitate Afgane”.

De asemenea, ministrul a mulţumit generalului Williams pentru sprijinul acordat militarilor români şi a spus că este o onoare să cunoască asemenea persoane deosebite, care îşi execută misiunile într-un mediu dificil de securitate, în care “colaborarea este esenţială”.

Ministrul apărării naţionale a concluzionat că forțele de securitate afgane și cele ale statelor contributoare la „Resolute Support” trebuie să rămână într-un permanent dialog bazat pe credinţa fermă că stabilitatea în Afganistan contribuie semnificativ la stabilitatea întregii regiuni.


Biroul presă