Dialog româno-polonez privind situația regională de securitate

Data: 10-04-2024

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, s-a întâlnit, în data de 10 aprilie, cu generalul-locotenent Krzysztof Król, consilier al șefului Apărării din Polonia. Întrevederea a avut loc în marja manifestărilor organizate la București pentru a marca două decenii de apartenență euro-atlantică și a vizat discuții privind situația de securitate și cooperarea militară dintre armatele celor două țări.
Poziționarea geografică a României și Poloniei, în vecinătatea Ucrainei atacată brutal de Federația Rusă, face ca provocările de securitate pe care le întâmpinăm să fie similare. De altfel, țările noastre sunt puncte focale în jurul cărora se dezvoltă arhitectura defensivă a flancului estic. Gestionarea situației de securitate în context național și în cadru aliat a fost, așadar, unul dintre subiectele discuției noastre. Atât armata română, cât și cea poloneză sunt înzestrate cu platforme defensive similare, cum ar fi aeronave F-16, sisteme de lansatoare multiple de rachete cu bătaie mare – HIMARS, sisteme de rachete sol-aer PATRIOT. Suplimentar programului consistent de instrucție în reciprocitate al militarilor români și polonezi, început în 2017, am convenit cu generalul-locotenent Krzysztof Król să aprofundăm posibilitatea extinderii instruirii comune și pe aceste capabilități  moderne. Cele două armate ar beneficia nu doar din creșterea interoperabilității, ci și din diminuarea costurilor instruirii, respectiv a mentenanței echipamentelor.”, a transmis generalul Gheoghiță Vlad la finalul întrevederii.

 

Comunicate

Evenimente recente

23-05-2024 Vizita în România a șefului Statului Major General al Apărării Naționale Elene

22-05-2024 Declarația șefului Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, la deschiderea expoziției „Black Sea Defense and Aerospace 2024”

21-05-2024 Conferință de deschidere a BSDA

17-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunea Comitetului Militar NATO

16-05-2024 Șeful Statului Major al Apărării, la Comitetul Militar al UE

13-05-2024 Desant aerian în cadrul exercițiului SWIFT RESPONSE 24

08-05-2024 Vizită la MApN a ministrului de stat britanic pentru Forțele Armate