Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 40
Data: 29-04-2022


Direcția Comunicații și Tehnologia Informației, 25 de ani


Locțiitorul șefului Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, a participat, vineri, 29 aprilie, la sediul MApN, la ceremonia de marcare a 25 de ani de la înființarea Direcției Comunicații și Tehnologia Informației.

În 1997, anul în care în țara noastră se puneau bazele realizării societății informaționale românești, ca obiectiv strategic prioritar în pregătirea aderării la NATO și UE, la 30 aprilie în Armata României lua ființă Direcția Comunicații și Informatică. Structura a avut ca prim scop constituirea de entități organizaționale informatizate similare celor de tip occidental. În cei 25 de ani de existență, Direcția Comunicații și Informatică, transformată mai apoi în Direcția Comunicații și Tehnologia Informației (DCTI), a fost implicată în planificarea, direcționarea și evaluarea realizării obiectivelor majore care au vizat reforma militară. Indiferent dacă a fost vorba de consolidarea capabilităților, de participarea la operații și exerciții, de transformarea structurii de comandă și a forțelor, specialiștii domeniul informatic și-au pus amprenta în modernizarea, în ansamblu, a organismului militar.

În prezent, DCTI își concentrează eforturile asupra procesului de transformare digitală a armatei și operaționalizarea spațiului cibernetic. „Prezentul abundă în provocări, iar ritmul de apariție al noilor tehnologii, precum și al amenințărilor din spațiul cibernetic este la un nivel nemaiîntâlnit până acum. De altfel, Strategia Militară a României din 2021 subliniază necesitatea inovării, adaptării și implementării unor obiective pe liniile de efort ce țin de capacitatea de reacție a unităților, organizarea de pace și de război, digitalizarea și utilizarea noilor tehnologii. Direcția de efort se concentrează eforturile asupra procesului de transformare digitală a armatei și operaționalizarea spațiului cibernetic. Viitorul este, într-o proporție covârșitoare, al tehnologiei. Conflictele, procesul de instruire, riscurile și amenințările la adresa posturii de apărare, națională și aliată, vor fi, cu siguranță, determinate de tehnologie.”, a declarat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad în alocuțiunea sa susținută în cadrul ceremoniei de aniversare a DCTI.


Secția informare și relații publice/SMAp