Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 64
Data: 06-08-2021


Drapelul de luptă, înmânat Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială


Ceremonia de înmânare a Drapelului de Luptă, acordat de preşedintele României Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu“, a avut loc vineri, 6 august, la sediul instituției medicale militare din București. Șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, a înmânat Drapelul de luptă comandantului institutului, general de brigadă medic dr. Răsvan-Nicolae Hristea.

În alocuțiunea sa, șeful Statului Major al Apărării a felicitat personalul militar și civil al Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială, subliniind că Drapelul de luptă, simbol care are rolul de a aminti fiecărui militar de tradiţiile de luptă ale Armatei României, va fi, începând de acum, simbolul institutului ale cărui performanțe profesionale se circumscriu întru totul confirmării obținute de centru de excelență.  „Acordarea Drapelului de luptă acestei prestigioase instituții medicale militare, la ceas aniversar, reprezintă, în primul rând, o onoare deosebită pentru întregul personal. Evidențiez abnegația centenară a corpului profesional care a servit și servește Armata României prin certificarea medicală și psihologică a personalului aeronautic. În același timp, Drapelul de luptă este o responsabilitate nouă, care obligă la continuarea îndeplinirii misiunilor încredințate și prin care specialiștii acestui institut sunt încurajați să devină vectorul modernizării structurilor medicale militare românești”, a afirmat generalul-locotenent Daniel Petrescu.

                                                                                                                                                  ***

La propunerea ministrului apărării naționale, prin Decretul nr. 668, emis de Președintele României, la data de 2 iunie 2021, Institutului Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu“ i s-a acordat Drapelul de luptă.

Tradiția Drapelului de luptă își are izvoarele istorice în ceremonia de înmânare de către Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a primelor steaguri unităților militare dispuse în tabăra de la Cotroceni, la 1 septembrie 1863. Momentul primirii Drapelului de Luptă este unul dintre reperele cele mai importante din istoricul unei unități militare.

                                                                                                                                                  ***

Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială „General doctor aviator Victor Anastasiu" (INMAS) este o instituție medicală unicat în România, care efectuează selecția, expertiza medicală și psihologică pentru personalul aeronautic militar si civil. Anul acesta, INMAS împlinește 101 ani de la momentul înființării instituției de către generalul doctor aviator Victor Anastasiu, primul medic din țara noastă și al doilea din lume care a obținut brevetul de pilot de război. În istoria institutului, un moment deosebit l-a constituit anul 1978, când personalului i-a fost încredințată misiunea de selecție și expertiză medicală a primilor astronauți români. În anul 2005, INMAS a primit titlul de Centru de Excelență, devenind prima instituție medicală de stat cu această certificare. Totodată, INMAS a obținut, de la Agenția Europeană de Siguranță a Aviației, acreditarea de Centru Aeromedical, în 2011, iar din partea US AIR Force a primit certificarea pentru antrenamentul piloților militari NATO, în 2013, și recertificarea acestei competențe, în 2019.


Secția informare și relații publice/SMAp