Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 18
Data: 04-04-2017


Șeful apărării din Estonia, la sediul M.Ap.N.


Ministrul apărării naționale, Gabriel Leș, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au avut marți, 4 aprilie, la sediul M.Ap.N., întrevederi cu şeful apărării din Estonia, generalul Riho Terras, aflat în vizită oficială în România.
Discuţiile dintre ministrul apărării naționale și generalul eston s-au concentrat pe teme legate de modalităţile de intensificare a cooperării militare bilaterale şi în cadrul Alianței.
Totodată, cei doi oficiali au accentuat importanța măsurilor de implementare a prezenţei avansate aliate pe flancul estic, precum și a deciziilor luate la reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării din luna februarie de la Bruxelles cu privire la creşterea prezenţei maritime aliate în Marea Neagră, zonă cu rol esenţial pentru securitatea şi stabilitatea întregii Alianţe.
De asemenea, ministrul român a exprimat apreciere pentru Centrul eston de Excelenţă în domeniul apărării cibernetice, cu un rol aparte în dezvoltarea conceptelor şi mecanismelor de protecţie împotriva ameninţărilor manifestate în spațiul cibernetic, inclusiv prin găzduirea unor importante exerciţii NATO în domeniu.
Pe timpul întâlnirii cu șeful Statului Major General, au fost abordate aspecte cu privire la contextul regional de securitate şi la evoluţiile aliate în consolidarea prezenței avansate aliate pe flancul estic al NATO, în vederea realizării coeziunii şi eficientizării eforturilor în cadrul Alianţei.
Cei doi șefi de stat major au discutat şi subiecte referitoare la relaţiile militare bilaterale şi la perspectiva continuării acestora, derularea exerciţiului de certificare a VJTF 17 (Forţa de reacţie rapidă a NATO) și la contribuțiile estonă şi română la realizarea prezenţei înaintate pe flancul estic al NATO (eFP – Enhanced forward presence şi tFP-Tailored Forward Presence) cu cele trei componente - terestră, aeriană şi navală. Partea română a prezentat o informare cu privire la stadiul operaţionalizării Brigăzii Multinaţionale pe teritoriul României, în cadrul măsurilor de implementare a deciziilor adoptate la Varșovia.
Generalul Ciucă a apreciat că, în actualul context de securitate, această vizită a constituit un bun prilej de consolidare şi de promovare a relaţiilor militare româno-estone.


Statul Major General