Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 8
Data: 17-02-2017


Șeful Statului Major al Apărării din Republica Italiană, generalul Claudio Graziano, în vizită la Ministerul Apărării Naționale (MApN)


Ministrul apărării naţionale, Gabriel Leş, și şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, l-au primit primit astăzi, 17 februarie, la sediul instituţiei, pe şeful Statului Major al Apărării din Republica Italiană, generalul Claudio Graziano.
Oficialii au avut mai multe runde de discuţii, pe teme legate de modalităţile de intensificare a cooperării militare, precum şi în cadrul NATO şi al UE.
Ministrul Leş a subliniat importanţa deciziilor care au fost luate la reuniunea miniştrilor aliaţi ai apărării de săptămâna aceasta de la Bruxelles cu privire la creşterea prezenţei maritime aliate în Marea Neagră, apreciind rolul esenţial al Mării Negre pentru securitatea şi stabilitatea întregii Alianţe.
Ministrul apărării a punctat, de asemenea, susţinerea României pentru iniţiativa de înfiinţare a unui hub regional pentru Sud, prilej cu care şeful Forţelor Armate Italiene a exprimat nevoia pentru un răspuns coerent la ameninţările de orice natură, care vin din sudul Alianţei.
Generalul Ciucă l-a asigurat pe omologul italian de susţinere în abordarea provocărilor de securitate, menţionând participarea, în viitor, a unei fregate româneşti la Operaţia Sea Guardian în Marea Mediterană şi a împărtăşit opinia potrivit căreia mediul de securitate actual poate fi menţinut în echilibru doar prin cooperare si susţinere reciprocă. “Militarii români şi italieni au participat împreună în Irak, Kosovo, Bosnia şi, actualmente, în cadrul Operaţiei Resolute Support din Afganistan. Mediul de securitate este în continuă schimbare, cu provocări şi ameninţări diverse care au un ritm greu de anticipat şi soluţii dificil de previzionat. Tot cea ce realizăm acum contribuie la demonstrarea faptului că centrul de greutate al Alianţei constă în coeziunea acesteia  şi hotărârea de a continua să identifice diferite căi şi oportunităţi care pot contribui la întărirea forţei de acţiune comună. Armata Română va face tot cea ce îi stă la îndemână pentru a îndeplini toate angajamentele asumate în relația bilaterala si aliată”, a completat generalul Ciucă.
Generalul Graziano a mulţumit pentru invitaţia de a veni în România, subliniind rolul major pe care îl au legăturile de limbă dintre cele două ţări, la care se adaugă valorile comune de libertate şi coeziune.  Înaltul oficial italian a reiterat susţinerea Forţele Armate Italiene privind iniţiativele României si NATO de întărire a flancului estic al Alianţei și a zonei extinse a Marii Negre, poziţie exprimată şi cu prilejul întâlnirii cu ministrul român al apărării naționale.


Statul Major General