Șeful Statului Major al Apărării, la aniversarea Batalionului 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni”

Data: 01-09-2023

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în data de 1 septembrie, la ceremonia militară dedicată sărbătoririi a trei decenii de la înființarea Batalionului 2 Infanterie Mecanizată „Călugăreni”.  
Cu prilejul aniversării, în semn de apreciere a profesionalismului şi a rezultatelor deosebite obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice, precum şi pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României, Drapelul de Luptă al batalionului a fost decorat cu „Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofițer cu însemn de pace pentru militari”. De asemenea, mai multor cadre le-au fost conferite embleme de onoare și de merit.

„<<Călugărenii>> au un spirit deosebit, istoria de trei decenii a structurii consemnând numeroase premiere: prima unitate din Armata României încadrată cu militari profesionişti, prima unitate combatantă care a participat la operaţii militare în afara teritoriului naţional, după Al Doilea Război Mondial. La o parte dintre misiunile executate în teatrele de operații, pe trei continente, am avut ocazia să particip, alături de camarazi de nădejde. Printre aceștia au fost și colegi care au făcut sacrificiul suprem, cărora le păstrăm amintirea vie și le aducem pios omagiu. Unitatea continua să își mențină relevanța în structura de forte a Armatei României, fiind o componentă importantă a Brigăzii 282 Blindată, țintă de capabilități în procesul NATO de planificare a apărării, precum și parte a NATO Readiness Initiative”, a evidențiat șeful Statului Major al Apărării.

***
Batalionul 2 Infanterie a fost prima unitate din Armata României încadrată cu militari profesionişti. A fost, de asemenea, prima unitate combatantă românească care a participat la operaţii militare în afara teritoriului naţional, după Al Doilea Război Mondial. A fost prima unitate din Armata României care a preluat responsabilitatea unei provincii din Afganistan, Zabul, în cadrul ISAF. De-a lungul timpului, infanteristii bucureşteni au fost prezenţi în șase teatre de operaţii.

 

Comunicate

Evenimente recente

05-12-2023 Ceremonia de certificare a detașamentului Forțelor Aeriene Turce

02-12-2023 Întrevedere între șefii Apărării din România și Republica Turcia

01-12-2023 Parada Națională Militară