Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 98
Data: 17-09-2020


Șeful Statului Major al Apărării la ceremonia de recepție PATRIOT


Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a participat joi, 17 septembrie, la ceremonia de recepție a primului sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT, care a avut loc la Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, Constanța.

Referindu-se la importanța programului de înzestrare a Forțelor Aeriene Române cu aceste platforme defensive, generalul-locotenent Daniel Petrescu a declarat: „exprim mulțumirea Statului Major al Apărării că, începând de astăzi, în regiunea Mării Negre, ancora de stabilitate pentru zona europeană și euroatlantică reprezentată de țara noastră a devenit și mai trainică, iar statutul Armatei României de contributor și furnizor activ de securitate cunoaște noi valențe și semnificații. Odată cu operaționalizarea acestor capabilități, postura noastră defensivă și de descurajare se va consolida. Dotarea cu un sistem de luptă care și-a dovedit maturitatea operațională în conflicte reale satisface cerințele operaționale ale armatei, contribuind la realizarea unei mai bune apărari a spațiului aerian național și asigurând interoperabilitatea cu echipamente ale țărilor NATO avansate tehnologic. Foarte important pentru noi este faptul că, alături de celelate capabilități defensive din țara noastră, unele de importanță strategică pentru întreg spațiul european, prin acest sistem de rachete, Armata României dezvoltă, în continuare, și implementează conceptul integrat de apărare și descurajare pentru regiunea Mării Negre, subsumat Conceptului de descurajare și apărare a Zonei Euro-Atlantice”.

În cadrul ceremoniei de la Capu Midia, Șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu, a ținut să felicite atât personalul Forțelor Aeriene Române, precum și cei care au avut viziunea și au constribut, de-a lungul anilor, la construirea și punerea în aplicare a programului de înzestrare cu PATRIOT.

***

Forțele Aeriene și Forțele Terestre vor fi înzestrate cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie mare în vederea apărării spațiului aerian și a principalelor obiective militare și civile de pe teritoriul național. Primele 4 sisteme PATRIOT vor fi livrate țării noastre în perioada 2020 – 2023, următoarele 3 sisteme urmând să fie recepționate în perioada 2024 – 2026. Echipamentele principale și materialele din compunerea primului sistem de apărare antiaeriană PATRIOT au sosit în țară în luna august și au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române. Testarea de acceptanță se va finaliza în luna octombrie și va fi urmată de etapa de instruire a personalului din Regimentul 74 PATRIOT pe configurația specifică echipamentelor livrate țării noastre.

 


Secția informare și relații publice/SMAp