Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 59
Data: 05-07-2022


Șeful Statului Major al Apărării, la ceremonia de schimbare a SACEUR


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat luni, 4 iulie, la Mons, Belgia, la ceremonia de predare a comenzii Comandamentului Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE) între generalul Tod D. Wolters și generalul Christopher G. Cavoli.

La festivitate, generalul Daniel Petrescu a fost însoţit de o delegaţie formată din şefii Reprezentanţei Militare a României la NATO şi EU şi Reprezentanţei Statului Major al Apărării la SHAPE.

„În baza excelentelor relații de cooperare pe care le avem în context aliat, întărite pe parcursul ultimilor ani de colaborarea consistentă pe care am avut-o cu cei doi lideri militari americani, fostul și actualul SACEUR, procesul de adaptare a posturii de descurajare şi apărare s-a reflectat pe întreg flancul estic," a declarat, cu acest prilej, șeful Statului Major al Apărării.

În marja ceremoniei de la Mons, generalul Daniel Petrescu i-a conferit generalului Wolters „Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării", în semn de înaltă apreciere a profesionalismului manifestat în îndeplinirea misiunilor specifice şi a contribuţiei deosebite la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor bilaterale".

După patru decenii ca militar activ, din care ultimii trei ani a îndeplinit funcția de Comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR), generalul Tod D. Wolters s-a retras din activitate. Generalul Chistopher G. Cavolli a fost comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa şi Africa (USAREUR-AF), devenind, în cronologia NATO, cel de-al 20-lea SACEUR.

 


Secția informare și relații publice/SMAp