Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 51
Data: 09-05-2023


Șeful Statului Major al Apărării la Comitetele Militare ale NATO și UE


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, va participa, în zilele de 10 și 11 mai, la ședințele Comitetului Militar al NATO (MCCS), respectiv Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC), în formatul șefilor apărării, desfășurate la sediile celor două instituții din Bruxelles.

Agenda de lucru a MCCS va acoperi aspecte de importanță strategică ale Alianței, la momentul actual. Șefii Apărării din cele 31 de state aliate, cărora li se va alătura, cu statut de invitat, și șeful Statului Major al Apărării din Suedia, vor analiza dinamica războiului Federației Ruse în Ucraina și se vor concentra pe analiza implementării măsurilor de consolidare a posturii de descurajare și apărare, înainte de deciziile care se vor lua la Summit-ul NATO de la Vilnius.

Agenda de lucru a EUMC va cuprinde discuții pe marginea provocărilor curente din domeniul securității și apărării europene și analiza stadiului implementării conceptului „Busolei Strategice”. De asemenea, șefii Apărării din UE, alături de reprezentanții militari ai structurilor NATO, vor analiza modalitățile de sprijinire, în continuare, a Ucrainei. Un alt subiect important al reuniunii îl reprezintă analiza participării statelor membre și partenere la misiunile și operațiile UE. 

***

Comitetul Militar al NATO, constituit din șefii Apărării din statele aliate, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde provocărilor globale de securitate.

***

Comitetul Militar al UE, forumul în domeniul Politicii Comune de Apărare și Securitate, este constituit din șefii Apărării din statele membre care, după armonizarea pozițiilor naționale, propun cursuri de acțiune pentru securitatea europeană.

 


Secția informare și relații publice/SMAp