Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 53
Data: 11-05-2023


Șeful Statului Major al Apărării la Comitetul Militar al NATO


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat miercuri, 10 mai, la ședința Comitetului Militar al NATO (MCCS), în formatul șefilor apărării, la Bruxelles.

Prezent la lucrări, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat principalele priorități ale Alianței, care vor fi implementate în cadrul Summitului de la Vilnius, din luna iulie, pentru continuarea consolidării posturii de descurajare și apărare.

Agenda MCCS a avut ca punct central analiza Planurilor Regionale de apărare care, după o perioadă de elaborare, au intrat în etapa finală de aprobare. Orientate geografic pentru a susține apărarea teritoriului NATO, documentele planifică răspunsul Alianței la amenințările descrise în Conceptul Strategic NATO și în Strategia Militară a NATO.

Un alt subiect important al reuniunii a vizat analiza situației militare din Ucraina, prezentată detaliat de „Reprezentantul Militar Ucrainean”. La această dată, războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei reprezintă cea mai gravă amenințare la adresa securității euro-atlantice. Șefii Apărării din statele aliate și-au reafirmat suportul pentru poporul ucrainean, brutal atacat de regimul de la Moscova.

În marja reuniunii de la sediul NATO, generalul Daniel Petrescu a avut întrevederi bilaterale cu șefii Apărării din Canada, Franța, Portugalia, Germania și Spania.

***

MCCS are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde provocărilor globale de securitate. La actuala ședință a MCCS, cu numărul 189 în cronologia reuniunilor șefilor Apărării din statele aliate, a participat, pentru prima dată, șeful Apărării din Finlanda, stat care a aderat, în luna aprilie, la Tratatul Organizației Nord-Atlantice. De asemenea, șeful Apărării din Suedia, țară candidată, a fost prezent la MCCS în calitate de invitat.


Secția informare și relații publice/SMAp