Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 111
Data: 18-09-2023


Șeful Statului Major al Apărării, la conferința Comitetului Militar NATO


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în zilele de 15 și 16 septembrie, la conferința Comitetului Militar NATO, în formatul șefilor Apărării, organizată în Oslo, Norvegia.

Agenda reuniunii s-a axat pe implementarea deciziilor șefilor de stat și de guvern luate la Summit-ul de la Vilnius, privind măsurile de consolidare a posturii aliate de descurajare și apărare. Discuțiile au vizat modul de punere în aplicare a Planurilor Regionale pentru care sunt necesare creșterea efectivelor cu capacitate crescută de reacție, dezvoltarea capabilităților, adaptarea structurilor NATO de comandă-control, îmbunătățirea sistemelor logistice incluzând capacitatea națiunilor-gazdă de suport, mentenanța echipamentelor, mobilitatea militară, aprovizionarea și prepoziționarea stocurilor, precum și creșterea numărului de exerciții și antrenamente în comun.

Pe lângă contribuțiile avute  în cadrul sesiunilor de lucru, șeful român al Apărării a prezentat o informare privind fragmentele de dronă descoperite pe teritoriul național, în proximitatea porturilor dunărene ucrainene, supuse unor  atacuri intensificate ale Federației Ruse. „Am prezentat desfășurarea evenimentelor, unele concluzii preliminare, precum și măsurile dispuse de Armata României pentru întărirea dispozitivului de supraveghere și evitarea pe viitor a unor astfel de situații. De asemenea, le-am mulțumit colegilor din statele aliate pentru solidaritate și sprijin”, a declarat generalul Daniel Petrescu.

În marja evenimentului, generalul Petrescu a avut întrevederi bilaterale cu președintele Comitetului Întrunit al Șefilor de State Majore din Armata Statelor Unite (Chairman of the Joint Chiefs of Staff), generalul Mark A. Milley. De asemenea, a mai avut întâlniri bilaterale cu omologii din Germania, Portugalia și Spania.

***

În cadrul conferinței, s-a decis prelungirea mandatului amiralului Rob Bauer la președinția Comitetului Militar NATO cu șase luni, iar șeful Apărării din Republica Italiană, amiralul Giuseppe Cavo Dragone, a fost ales ca succesor în această funcție.

***

Comitetul Militar NATO, cea mai înaltă autoritate militară în cadrul organizației, are rolul de a furniza recomandări Consiliului Nord-Atlantic privind modalitățile în care Alianța poate răspunde la provocările globale de securitate. De regulă, pe durata unui an, reuniunile la nivelul șefilor Apărării se desfășoară de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o țară membră a Alianței.

 


Secția informare și relații publice/SMAp