Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 72
Data: 12-09-2022


Șeful SMAp, la conferința principală de planificare a exercițiului „Defender 23”


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a deschis lucrările conferinței principale a exercițiului Defender 23, eveniment major de instruire condus de Comandamentul Forțelor Terestre Americane în Europa și Africa (USAREUR-AF), care a avut loc luni, 12 septembrie, în București.

Programul anual american de instruire multinațională, în context întrunit, Defender urmărește creșterea capacității de reacție și a interoperabilității forțelor americane, aliate și partenere.

La activitate au fost prezenți, alături de co-organizatorii români și americani, militari din peste 20 de alte state aliate și partenere. Prin programul Defender Europe, precum și prin alte platforme de instruire, aliații își dezvoltă flexibilitatea, capacitatea de proiecție și integrarea forțelor. Totodată, prin cooperare militară se strâng legăturile pe care aliații le au cu parteneri care împărtășesc valorile NATO.

Generalul Daniel Petrescu a subliniat importanța seriei de exerciții Defender atât pe palierul instruirii trupelor pe continentul european, cât și din punct de vedere al angajamentului Statelor Unite în cadrul Alianței Nord-Atlantice. „Organizarea acestui foarte important eveniment de instruire contribuie la mesajul strategic privind consolidarea posturii aliate de descurajare și apărare. În anul 2023, Defender Europe va aduce pentru militarii români o noutate în planul instruirii forțelor - pregătirea și rolul de națiune-gazdă pe care îl avem pe anumite secvențe ale programului de exerciții se vor derula alături de trupe americane și aliate care sunt deja dislocate pe teritoriul național. Defender 23 va reprezenta, așadar, o excelentă oportunitate de instruire”, a declarat șeful Statului Major al Apărării.

Conferința de planificare de la București se adaugă altor două întâlniri de organizare a evenimentului de instruire Defender 23, care s-au desfășurat în Tirana, Albania (octombrie 2021) și în Sarajevo, Bosnia și Herțegovina (martie 2022).


Secția informare și relații publice/SMAp