Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 4
Data: 21-01-2022


Șeful Statului Major al Apărării, la exercițiul Coeziune și coerență aliată la frontiera de est a României


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat la exercițiul interinstituțional Coeziune și coerență aliată la frontiera de est a României, de nivel strategic, care a avut loc la Cercul Militar Național din București, în zilele de 18 și 20 ianuarie. Evenimentul de instruire a fost organizat de Statul Major al Apărării, în colaborare organizațiile non-guvernamentale New Strategy Center (România) și Center for the Study of the New Generation Warfare (SUA).

Alături de militari din Ministerul Apărării Naționale, la evenimentul de instruire au participat reprezentanți ai unor instituții guvernamentale cu responsabilități în domeniul securității naționale. De asemenea, la grupurile de lucru constituite pentru secvențele din timpul exercițiului au luat parte experți militari și civili din țara noastră și din state aliate.

Având la bază un scenariu fictiv în care au fost simulate crize multidimensionale în regiunea riverană Mării Negre și urmărind îmbunătățirea promovării intereselor de securitate ale României, participanții au identificat soluții de gestionare a acestor crize și au stabilit seturi de bune practici interinstituționale.

La finalul pregătirii destinate procesului de luare a deciziei la nivel strategic, generalul Daniel Petrescu a subliniat faptul că evoluțiile recente de securitate au accentuat necesitatea consolidării militare și cooperării interinstituționale. „Pentru militari, provocarea cea mai mare a prezentului este să fie în măsură să răspundă eficient evoluțiilor impredictibile ale situației de securitate, să realizeze capacitatea de a gestiona simultan mai multe crize, asigurând în același timp susținerea forțelor în teatre de operații, sprijinul autorităților civile, descurajarea și apărarea alături de aliați”, a afirmat șeful Statului Major al Apărării.

***

Exercițiul Coeziune și coerență aliată la frontiera de est a României s-a desfășurat respectându-se măsurile de protecție sanitară și de prevenire a răspândirii COVID-19, inclusiv testarea cu teste rapide a participanților.

 


Secția informare și relații publice/SMAp