Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 33
Data: 14-05-2018


Șeful Statului Major al Apărării la Reuniunea Comitetului Militar al UE și Conferința Comitetului Militar al NATO


     Generalul Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, va participa, în zilele de 15 și 16 mai, la Reuniunea Comitetului Militar al UE (EUMC) și la Conferința Comitetului Militar al NATO în formatul șefilor apărării (MC/CS), de la Bruxelles, Belgia.
     Pe agenda reuniunii EUMC se regăsesc subiecte referitoare la cooperarea dintre NATO și UE, implementarea Strategiei Globale a UE, operațiile și misiunile țărilor membre ale UE, cooperarea dintre UE și ONU şi lecţii învăţate în misiunile de menţinere a păcii şi dezvoltarea capabilităților militare.
În cadrul Conferinţei Comitetului Militar al NATO vor fi abordate subiecte cu privire la mobilitatea, postura maritimă şi modernizarea Alianţei.
                                         ***
     Activitățile reprezintă cadrul de lucru la nivelul șefilor apărării din statele membre ale NATO și UE pentru analizarea și formularea de propuneri de conduită privind problemele cu care se confruntă Alianța și Uniunea Europeană.
     Comitetul militar NATO se reuneşte de două ori pe an la sediul NATO de la Bruxelles, la nivelul şefilor apărării, pentru a discuta despre operaţiunile şi misiunile NATO, şi pentru a oferi Consiliului Nord-Atlantic consiliere militară bazată pe consens asupra modului în care Alianţa poate răspunde cel mai bine la provocările globale de securitate. 
Comitetul Militar al UE este forma principală de întâlnire a șefilor statelor majore ale apărării din țările membre ale UE, se organizează bianual și asigură cadrul de consolidare a cooperării militare și securității în cadrul UE.


Biroul presă