Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 47
Data: 17-05-2022


Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunile comitetelor militare ale UE și NATO


Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, va participa, în perioada 17 – 19 mai, la reuniunile Comitetului Militar al Uniunii Europene (EUMC) și Comitetului Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO MC), organizate la Bruxelles, în formatul șefilor Apărării.

Pe agenda ședinței EUMC, din data de 18 mai, sunt înscrise subiecte privind implementarea „Busolei Strategice” (Strategic Compass), documentul programatic al politicii de securitate și apărare a UE, despre implicațiile războiului dus de Federația Rusă în Ucraina, precum și despre obiectivele majore ale UE în domeniul apărării și securității.

Pe timpul reuniunii NATO MC, din data de 19 mai, sunt planificate subiecte privind evaluarea contextului geostrategic și pregătirea Summit-ului de la Madrid, analiza conflictului din Ucraina, implementarea „Conceptului de Descurajare și Apărare a zonei Euro-Atlantice” (Concept for the Deterrence and Defence of the Euro-Atlantic Area) și postura Alianței pe termen lung. De asemenea, șefii Apărării vor discuta și despre „Conceptul fundamental al NATO de ducere a războiului” (NATO Warfighting Capstone Concept).

* * *

Comitetul Militar al Uniunii Europene reprezintă cel mai înalt forum al Consiliului Uniunii Europene în domeniul Politicii Comune de Apărare și Securitate și este constituit din șefii Apărării din statele membre. Liderii militari își armonizează pozițiile naționale și propun cursuri de acțiune în domeniul securității comune europene.

Comitetul Militar al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord este cea mai înaltă autoritate militară a NATO. Pe durata unui an, reuniunile la nivelul şefilor Apărării se desfășoară, de regulă, de două ori la sediul NATO din Bruxelles și o dată într-o ţară membră a Alianţei.
Secția informare și relații publice/SMAp