Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 45
Data: 22-04-2016


Șeful Statului Major General al Armatei Bulgare în vizită oficială în România


Ministrul apărării naționale, Mihnea Motoc, l-a primit joi, 21 aprilie, la sediul M.Ap.N., pe generalul-locotenent Constantin Popov, șeful Statului Major General al Armatei Republicii Bulgaria.
Discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe identificarea unor modalități concrete de consolidare a cooperării regionale în domeniul apărării, în vederea gestionării eficiente a riscurilor și amenințărilor cu care se confruntă cele două state aliate în regiunea Mării Negre.
Cei doi oficiali au reiterat importanța coordonării pe teme de interes comun de pe agenda aliată, în perspectiva pregătirii Summit-ului NATO de la Varșovia, din iulie 2016.
Ministrul apărării naționale a apreciat nivelul cooperării între armatele celor două țări, atât în plan bilateral, cât și în cadrul Alianței Nord-Atlantice, subliniind importanța dezvoltării unei posturi aliate de descurajare și apărare credibilă, precum și necesitatea abordării echilibrate, de tip 360 de grade, a tuturor amenințărilor din mediul actual de securitate. 
În cadrul întrevederii cu generalul Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General, cei doi oficiali au abordat pe larg aspecte privitoare la stadiul cooperării între Armatele Bulgariei și României, proiectele comune în contextul cooperării militare internaționale, precum și problemele de securitate ale Regiunii Mării Negre și ale Europei de Sud-Est.
De asemenea, au mai fost discutate pozițiile pe teme de actualitate aflate pe agenda NATO, participarea la exerciții comune de antrenament, precum și activitățile desfășurate pentru atingerea capacităților operaționale, până la mijlocul acestui an, pentru structurile NATO de Integrare a Forței (NFIUs), din Bulgaria și România.    


Statul Major General