Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 14
Data: 27-02-2018


Șeful Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, generalul-locotenent Leszek Surawski în vizită la SMAp


Şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae-Ionel Ciucă, l-a primit marți, 27 februarie, la sediul Statului Major al Apărării, pe șefului Statului Major General al Forțelor Armate Poloneze, generalul-locotenent Leszek Surawski.
 
În cadrul vizitei oficiale, generalul-locotenent  Leszek Surawski a fost primit și de secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare și relații internaționale, Mircea Dușa. Principalele teme de discuţie au vizat evoluţia situaţiei de securitate din regiune, stadiul relaţiilor bilaterale, în contextul parteneriatului strategic dintre cele două state, identificarea unor noi domenii de cooperare între forţele armate ale celor două ţări, precum şi diversificarea modalităţilor de instruire în comun.
“Între România şi Polonia există o cooperare bilaterală excelentă, pe care trebuie să o consolidăm, în virtutea intereselor noastre comune. Țările noastre au reuşit să focalizeze atenţia aliaţilor asupra flancului estic al NATO, iar acum eforturile trebuie îndreptate către continuarea măsurilor de consolidare a posturii de descurajare şi apărare într-o  abordare coerentă, echilibrată şi integrată. Summit-ul NATO de anul acesta este un bun prilej de a transmite un mesaj ferm în acest sens”, a afirmat Mircea Duşa. 
 
          În cadrul întrevederii cu șeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, au fost dezbătute activitățile curente și cele viitoare dintre cele două armate, punându-se accent pe dezvoltarea și consolidarea acestora.
Activitățile militare de cooperare româno-poloneze acoperă domenii cum ar fi: dialogul politico-militar, exercițiile de instruire în comun, învățământul militar și programele principale de înzestrare.
În conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia din 2016, Armata României este prezentă în Polonia cu un detaşament de Apărare Antiaeriană, ca parte componentă a Grupului de luptă NATO, condus de către SUA.
În același timp, Polonia participă cu un detașament în compunerea Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, materializând astfel angajamentele asumate de către România și Polonia privind prezenţa aliată întărită pe flancul estic al Alianței (tailored Forward Presence).
 Pe timpul prezenței sale în România, oficialul militar polonez va vizita și  Brigada Multinațională de la Craiova, unde se va întâlni cu militarii polonezi dislocați aici. 


Statul Major al Apărării