Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 78
Data: 14-09-2015


Șeful Statului Major General la reuniunea Comitetului Militar NATO


Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a participat la reuniunea Comitetului Militar al NATO, care s-a desfășurat în perioada 11-13 septembrie, la Istanbul.

Pe agenda reuniunii s-au aflat subiecte referitoare atât la stadiul implementării măsurilor stabilite prin Planul de acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale, cât și la măsurile ce urmează a fi adoptate în perioada imediat următoare, în ceea ce privește viitoarea postură a Alianței. În plus, au fost abordate elementele specifice ale misiunii „Resolute Support” din Afganistan și a fost ales noul Director al Statului Major Internațional al NATO, generalul Jan Broeks, care își va începe mandatul anul viitor.

În cadrul reuniunii, generalul Ciucă a transmis faptul că România este pe deplin angajată în îndeplinirea obiectivelor referitoare la implementarea măsurilor stabilite în Plan, a menționat parcursul fără sincope al declarării capabilităților inițiale ale Unității de integrare a forțelor NATO (NFIU) și demararea înființării comandamentului Diviziei Multinaționale de Sud-Est (MND-SE).

Existența și funcționalitatea acestor două structuri drapel NATO demonstrează valențele esențiale ale dezvoltării ulterioare în atingerea obiectivelor comune ale statelor membre în domeniul apărării colective, intervenției în situații de criză și derularea programelor de parteneriat.

Este convingerea noastră că amenințările provenite din flancurile Est și Sud ale Alianței trebuie abordate cu aceeași măsură. Pentru România, evoluția situației din zona extinsă a Mării Negre prezintă un interes deosebit. Situația actuală prezintă un grad ridicat de complexitate și incertitudine pentru toți cei 28 de membri ai Alianței și considerăm că securitatea este esențială pentru fiecare membru în parte, plecând de la premisa că apărarea începe acasă, dar și pentru toți ceilalți membri, indiferent de direcția de manifestare a amenințărilor.


Statul Major General