Exercițiu Steadfast Defender 2021 testează pregătirea NATO și mobilitatea militară

Publicat în 07-05-2021
Exercițiul NATO Steadfast Defender 21 a început luna aceasta, reunind peste 20 de aliați și parteneri NATO din America de Nord și Europa (Albania, Bulgaria, Canada, Danemarca, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Letonia, Muntenegru, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Regatul Unit, Statele Unite și partenerii NATO Finlanda și Suedia). „Exercițiul Steadfast Defender 21 testează pregătirea și mobilitatea militară a NATO – forțele desfășurându-se atât pe uscat cât și pe mare, din America de Nord până în regiunea Mării Negre și în largul țărmurilor Portugaliei", a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. „Cu peste 9.000 de soldați, exercițiul demonstrează că NATO are capacitatea și determinarea de a proteja toți aliații împotriva oricărei amenințări”, a adăugat acesta.
Steadfast Defender 21 este primul test la scară largă al Structurii de Comandă adaptată a NATO, cu implicarea a două noi comandamente NATO – Joint Support and Enabling Command cu sediul în Ulm, Germania și Joint Force Command Norfolk, cu sediul în Statele Unite.
În cadrul unei conferințe de presă virtuale care a avut loc în data de 6 mai, moderată de purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, generalul-locotenent Brice Houdet, adjunctul șefului Statului Major al Comandamentului Suprem al NATO, Allied Powers Europe (SHAPE) a prezentat în avanpremieră etapele de pregătire și obiectivele exercițiului. I s-au alăturat colonelul James Scott (Comandamentul Forțelor Întrunite Aliate napolitane, Italia), contraamiralul Andrew Betton (comandantul adjunct al Comandamentului Forțelor Întrunite ale NATO Norfolk, din Statele Unite), generalul-locotenent Jürgen Knappe (comandantul Comandamentului Comun de Sprijin și Facilitare al NATO din Ulm, Germania), și maiorul Jean François Lelubre de la SHAPE.
Generalul-locotenent Brice Houdet a subliniat că Steadfast Defender 21 este un exercițiu defensiv planificat de mult timp. Prima fază a Steadfast Defender 21 se concentrează pe consolidarea rapidă a aliaților europeni ai NATO de către forțele nord-americane. Această fază este condusă de Joint Force Command Norfolk și va include un exercițiu maritim în direct cu aproximativ 5.000 de militari și 18 nave. Între timp, o parte din exercițiului se va desfășura la Ulm, Germania. Aceasta va instrui și testa capacitatea noului Comandament Comun de Sprijin și Facilitare NATO de a coordona mișcarea rapidă a forțelor și echipamentelor aliate peste granițele europene. ... La sfârșitul lunii mai, exercițiul anual Noble Jump al NATO va avea loc sub umbrela Steadfast Defender 21. Acesta implică deplasarea trupelor, conduse de Turcia, în România. Aproximativ 4.000 de soldați din 12 țări vor fi implicați.

Sursa: https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_183459.htm