Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 91
Data: 03-09-2020


Exercițiul multinațional „Blonde Avalanche 20”, la Brăila


Peste 200 de militari din structuri de geniu din Armata României – Batalionul 52 Geniu „Tisa” (Satu Mare) și Batalionul 96 Geniu „Cetatea Bucureşti” – vor participa, în perioada 6 -11 septembrie, la exerciţiul multinaţional „Blonde Avalanche 20”, care va avea loc în facilităţile de instruire ale Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” din Brăila.„Blonde Avalanche” are ca scop instruirea în comun a personalului Batalionului Multinaţional de Geniu, care cuprinde militari din țările partenere – România, Slovacia, Ucraina și Ungaria, în vederea menţinerii şi perfecţionării deprinderilor în organizarea, planificarea şi executarea misiunilor specifice de limitare și înlăturare a consecințelor dezastrelor naturale. Activitatea de pregătire de geniu se desfăşoară anual, prin rotaţie, pe teritoriul statelor semnatare ale acordului dintre Guvernele României, Republicii Slovace, Republicii Ungare și Cabinetului de Miniştri al Ucrainei, țara noastră participând la toate exerciţiile desfăşurate începând cu anul 2002, cu structuri de geniu aparținând Forţelor Terestre Române.Ediția din anul 2020 a exercițiului „Blonde Avalanche” se desfășoară cu respectarea măsurilor impuse pentru limitarea pandemiei COVID-19. Reprezentanții forțelor armate ale Slovaciei și Ungariei participă exclusiv online.

                                                                                       x x x

Activitățile la care presa are acces:

- ceremonia de deschidere: duminică, 6 septembrie, ora 9.00, în poligonul de instrucție „Vărsătura”, Brăila;

- Ziua Distinșilor Vizitatori: joi, 10 septembrie, între orele 9.30 și 11.00, la sediul Batalionului 110 Sprijin Logistic (Brăila str. Calea Călărașilor, nr. 309), și între orele 12.00 și 14.00, în poligonul de instrucție „Vărsătura”. În programul din poligonul de instrucție „Vărsătura” sunt incluse: exercițiu demonstrativ, expoziție de tehnică militară, ceremonie de închidere și conferință de presă.

Jurnaliștii interesați să participe la activități sunt rugați să transmită până vineri, 4 septembrie, ora 12.00, la adresa de e-mail relatii.publice01763@forter.ro, numele și prenumele, instituția media și numărul legitimației de presă, precum și numărul autovehiculului cu care se deplasează și al DSNG-urilor.

De asemenea, reprezentanții mass-media sunt rugați să aibă un document de identificare, legitimația de presă, precum și materiale de protecție sanitară specifice combaterii răspândirii virusului SARS CoV - 2.

Persoană de contact pentru detalii suplimentare: plutonier adjutant principal Stelică Mocanu, tel. 0724.502344.


Secția informare și relații publice/SMAp