Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 17
Data: 27-03-2015


Exerciţiul multinaţional "Saber Junction 15 - Early entry"


Şeful Statului Major General, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a participat marţi, 24 martie la Ziua Distinşilor Vizitatori, organizată în cadrul exerciţiului Exerciţiul multinaţional "Saber Junction 15 - Early entry", în poligonul Smârdan.

Faza I a exerciţiului multinaţional "Saber Junction 15 - Early Entry" a fost o operaţie aeropurtată, la care au participat structuri militare americane din Brigada 173 Aeropurtată şi Regimentul 2 Cavalerie și militari români din cadrul Brigăzii 282 Mecanizată.

"Am văzut astăzi, în Poligonul Smârdan, un exerciţiu complex care a reuşit să armonizeze procedurile de operare în cadrul unei operaţii combinate, cu utilizarea forţelor aeropurtate şi mi-a fost confirmat, încă o dată, gradul ridicat de interoperabilitate între militarii români și americani", a precizat, la finalul activităţii, generalul-locotenent Nicolae Ciucă.

Saber Junction 15 se va desfăşura în luna aprilie, în Poligonul Smârdan, cu participarea a peste 2.000 de militari din Marea Britanie, Republica Moldova, România şi SUA.

Exerciţiile urmăresc angrenarea unui număr cât mai mare de unităţi şi mari unităţi în activităţi de instruire multinaţională, întrunite, integrate şi interarme, pentru dezvoltarea nivelului de interoperabilitate cu partenerii din NATO, creşterea experienţei operaţionale a personalului prin implicarea acestora în situaţii complexe, specifice mediului operaţional modern, demonstrarea solidarităţii şi coeziunii între aliaţi, pentru securizarea flancului sud-estic al Alianţei.


Statul Major General