Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 13
Data: 11-03-2015


Exerciţiul NATO de management al crizelor, CMX 15, s-a încheiat


Aproximativ 120 de specialişti ai Preşedinţiei, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe şi Serviciului de Telecomunicaţii Speciale au participat în perioada 4-10 martie la Exerciţiul NATO de management al crizelor, CMX 15.
Personalul român, împreună cu cel din ţările membre NATO, la care s-au adăugat şi patru ţări partenere, a exersat procesul de luare a deciziei la nivel politico-militar al Alianţei Nord-Atlantice şi interacţiunea cu structura de comandă NATO, în contextul exacerbării unor ameninţări asimetrice, atacuri cu arme chimice şi atacuri cibernetice.

Exerciţiul CMX 15 a dovedit viabilitatea sistemului naţional de management al crizelor prin coordonarea tuturor centrelor operative existente la nivelul autorităţilor administraţiei publice centrale.
***
Este al 19-lea exerciţiu tip CMX, începând cu anul 1992, iar România a participat pentru prima dată în anul 1999, în calitate de ţară membră a Parteneriatului pentru Pace (PfP) şi, din 2004, ca stat membru NATO. Australia, Japonia, Finlanda, Ucraina şi Suedia au participat la exerciţiu ca parteneri.


Statul Major General