Statul Major al Apărării
Secția Informare şi Relaţii Publice
E-mail: relatiipublice.smap@mapn.ro
Contact: 031-426.07.27

COMUNICAT NR. 14
Data: 14-02-2020


Funeralii cu onoruri militare pentru generalul în retragere Marin Dragnea


Conducerea Statului Major al Apărării își exprimă regretul profund pentru trecerea la cele veșnice a generalului în retragere Marin Dragnea, veteran din cel de-Al Doilea Război Mondial și președinte fondator al Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

Din nefericire, avem printre noi din ce în ce mai puțini veterani de război, față de care avem obligația morală să ne exprimăm recunoștința pentru sacrificiul lor și să le acordăm respectul care li se cuvine. Devotamentul pentru valorile militare și naționale al veteranilor de război trebuie să ne inspire atât pe noi, cât și generațiile viitoare.

Generalul Dragnea, care a servit Armata României aproape 50 de ani, va rămâne în amintirea noastră drept un exemplu de curaj, spirit de sacrificiu, devotament și eroism. Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă acum spre familia îndurerată.

Funeraliile cu onoruri militare vor avea loc sâmbătă, 15 februarie, începând cu ora 12.00, la Cimitirul Militar Ghencea I.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

 ***

Generalul în retragere Marin Dragnea s-a stins din viață miercuri seară (12 februarie), la vârsta de 96 de ani. Armata României a pierdut nu doar un veteran, ci și un om deosebit.

A devenit copil de trupă la doar 12 ani, iar în 1941, pe când avea 18 ani, a plecat voluntar pe front, cu o unitate de cavalerie. A luptat patru ani în cel de-Al Doilea Război Mondial atât pe frontul de est, cât și pe frontul de vest. În timpul luptelor a fost rănit de două ori.

A absolvit Școala de Ofițeri de Infanterie iar, după război, Școala Superioară de Război și Academia Superioară de Comandă și Stat Major.

A fost timp de 12 ani președinte al Sportului Românesc și al Comitetului Olimpic Român, iar în decembrie 1989 a fondat Asociația Națională a Veteranilor de Război.

Pentru faptele sale de vitejie pe câmpul de luptă, generalul în retragere Marin Dragnea a fost decorat cu Steaua României, Coroana României, Virtutea Militară și Bărbăție și Credință.


Biroul presă şi operaţii mass-media/SMAp