Gala concursului PatriotFest, la a patra ediție

Data: 12-01-2022

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării, a participat, miercuri, 12 ianuarie, la a patra ediție a Galei PatriotFest, desfășurată în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, prilej cu care a înmânat  Premiul Cercetare Pentru Apărare  inginerului Mihai Palade pentru prototipul intitulat „Sistemul  C4I  (comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii) cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR (informații, supraveghere și cercetare) de tip Uninhabited Aerial System (UAS)”.
”Premiem astăzi un prototip al unui sistem cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR - destinat pregătirii și executării unor misiuni în întregul spectru de operații militare și non-militare. Odată cu intrarea în noul mileniu, domeniul militar a intrat la rândul său într-o nouă etapă a acțiunilor militare – o eră în care războiul poartă tot mai pregnant emergențele tehnologiei informației. (...) Noile generaţii de arme inteligente, sistemele C4ISTAR (comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii, supraveghere, descoperirea obiectivelor și cercetare), sistemele de cercetare-lovire de înaltă precizie, tehnicile şi tehnologiile războiului informaţional fac parte din angrenajul unei noi concepții de ducere a războiului. Pentru noi este esențial să dezvoltăm capabilitățile necesare apărării naționale, să operaționalizăm și să modernizăm inventarul structurilor militare la dispoziție, iar includerea noilor tehnologii emergente și disruptive reprezintă o prioritate a Statului Major al Apărării. Obiectivul general și în anii următori îl va constitui realizarea capacității de a gestiona simultan mai multe crize, asigurând, în același timp, susținerea forțelor dislocate în teatre de operații, sprijinul autorităților civile, descurajarea și apărarea, în context aliat”, a evidențiat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, în alocuțiunea transmisă la festivitatea de premiere PatriotFest.
Gala PatriotFest s-a bucurat de prezența unor înalți demnitari români, dar și decidenți civili și militari din cadrul structurilor de forță. În cadrul evenimentului, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful  Direcției generale pentru armamente, a primit titulatura onorifică de „ambasadaor al PatriotFest”.
****
PatriotFest este un proiect inițiat de Asociația New Strategy Center și are sprijinul unor instituții din domeniul apărării și securității naționale. La ediția actuală s-a premiat performanța românească în domeniul sistemelor autonome. PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Astfel, inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, au fost invitați să se înscrie, atenția organizatorilor fiind deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale.
 
 

Comunicate

Evenimente recente

19-05-2022 Vizita premierului portughez la Batalionul 1 Instrucție

17-05-2022 Proiectul TransRomânia, ediția a treia

17-05-2022 Conferința „Parteneriatul strategic dintre industria națională de apărare și sistemul național de securitate și apărare”

16-05-2022 Bucharest Leaders Summit: Enduring Power of Solidarity

12-05-2022 Ziua Direcției Instruire și Doctrină, 115 de ani de existență

11-05-2022 Reuniune a șefilor forțelor navale din Europa, la București

10-05-2022 Vizita în Bulgaria a șefului Statului Major al Apărării

10-05-2022 Șeful Statului Major al Apărării, omagiu eroilor căzuți la Plevna în Războiul de Independență

09-05-2022 Ceremonie militară și religioasă de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori la Monumentul Eroilor Patriei

09-05-2022 Conferința internațională „Războaiele de independență, diplomație și societate. Noi perspective și abordări ale problemei Orientale 1875-1878”

07-05-2022 Grupului 2 Cercetare, Supraveghere prin Radiolocație și Avertizare Timpurie ,,General Pompiliu Ionescu”, 80 de ani de la înființare

02-05-2022 Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est, la a cincea aniversare