Gala concursului PatriotFest, la a patra ediție

Data: 12-01-2022

Generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, locțiitorul pentru operații și instrucție al șefului Statului Major al Apărării, a participat, miercuri, 12 ianuarie, la a patra ediție a Galei PatriotFest, desfășurată în Sala de Marmură a Cercului Militar Național, prilej cu care a înmânat  Premiul Cercetare Pentru Apărare  inginerului Mihai Palade pentru prototipul intitulat „Sistemul  C4I  (comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii) cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR (informații, supraveghere și cercetare) de tip Uninhabited Aerial System (UAS)”.
”Premiem astăzi un prototip al unui sistem cu capabilități de integrare, sincronizare și coordonare a sistemelor ISR - destinat pregătirii și executării unor misiuni în întregul spectru de operații militare și non-militare. Odată cu intrarea în noul mileniu, domeniul militar a intrat la rândul său într-o nouă etapă a acțiunilor militare – o eră în care războiul poartă tot mai pregnant emergențele tehnologiei informației. (...) Noile generaţii de arme inteligente, sistemele C4ISTAR (comandă, control, comunicaţii, calculatoare şi informaţii, supraveghere, descoperirea obiectivelor și cercetare), sistemele de cercetare-lovire de înaltă precizie, tehnicile şi tehnologiile războiului informaţional fac parte din angrenajul unei noi concepții de ducere a războiului. Pentru noi este esențial să dezvoltăm capabilitățile necesare apărării naționale, să operaționalizăm și să modernizăm inventarul structurilor militare la dispoziție, iar includerea noilor tehnologii emergente și disruptive reprezintă o prioritate a Statului Major al Apărării. Obiectivul general și în anii următori îl va constitui realizarea capacității de a gestiona simultan mai multe crize, asigurând, în același timp, susținerea forțelor dislocate în teatre de operații, sprijinul autorităților civile, descurajarea și apărarea, în context aliat”, a evidențiat generalul-locotenent Gheorghiță Vlad, în alocuțiunea transmisă la festivitatea de premiere PatriotFest.
Gala PatriotFest s-a bucurat de prezența unor înalți demnitari români, dar și decidenți civili și militari din cadrul structurilor de forță. În cadrul evenimentului, generalul-maior Teodor Incicaș, șeful  Direcției generale pentru armamente, a primit titulatura onorifică de „ambasadaor al PatriotFest”.
****
PatriotFest este un proiect inițiat de Asociația New Strategy Center și are sprijinul unor instituții din domeniul apărării și securității naționale. La ediția actuală s-a premiat performanța românească în domeniul sistemelor autonome. PatriotFest își propune să unească lumile creatorilor și consumatorilor de inovare pentru un viitor mai sigur și mai integrat tehnologic. Astfel, inovatorii cu preocupări în domeniul tehnologiilor emergente si disruptive, dornici să contribuie la întărirea securității naționale, au fost invitați să se înscrie, atenția organizatorilor fiind deschisă față de toate tipurile de sisteme autonome – aeriene, terestre și navale.
 
 

Comunicate

Evenimente recente

07-06-2023 Programul de Parteneriat Statal dintre Armata României și Garda Națională Alabama, 30 de ani

06-06-2023 Ziua Distinștilor Vizitatori la Saber Guardian 23